Trukendoos van Russische ’diplomaten’ leest als klassieke spionageroman, met verleidingspogingen in nachtclubs en afluisterapparatuur in vergaderzalen

Vergeet cyberspionage, drones en datalekken. Als een grootmacht als Rusland op zoek gaat naar specifieke informatie, zet ze daar nog altijd graag een legertje spionnen voor in. Dat bleek deze week nog, toen in meerdere Europese landen Russische ’diplomaten’ werden uitgezet. Hun trukendoos leest als een klassieke spionageroman, met verleidingspogingen in nachtclubs en afluisterapparatuur in vergaderzalen.

Foto:

Foto: ANP

Want een ambassade is voor de grootmachten altijd al een zenuwcentrum geweest voor spionage. Wie er werkt, geniet immers diplomatieke immuniteit. Handig voor wanneer het misgaat tijdens een operatie en de politie – of andere pottenkijkers – ter plaatse komen. Nog handiger voor wanneer er niets anders opzit dan een klein misdrijf te plegen om aan bepaalde informatie te komen. China, de Verenigde Staten of Rusland: allemaal maken ze graag gebruik van de diplomatieke dekmantel om ergens spionnen te stationeren. Of dacht u echt dat de Amerikanen tientallen ’culturele en landbouwattachés’ op hun ambassade in Brussel tewerkstellen, zoals officieel is aangegeven?

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's