Turncommentator Hans van Zetten na kwetsende uitlatingen per direct weg bij de NOS

Hans van Zetten. Foto: ANP

Turncommentator Hans van Zetten (72) vertrekt per direct bij de NOS. Dat meldt zijn werkgever. Reden voor zijn vertrek is de ophef die ontstond na recente publicaties over onheus gedrag tegen jonge turnsters in 2011. Hij zou zich ongepast en kwetsend hebben uitgelaten tegen de sportsters.

Van Zetten kiest zelf voor het stopzetten van zijn werkzaamheden bij de NOS. Hij biedt in een persoonlijke verklaring zijn excuses aan voor uitlatingen die hij in 2011 als erelid van de Zoetermeerse turnvereniging Pro Patria deed tegen turnsters  Verona van der Leur, Suzanne Harmes en Gabrielle Wammes. ,,In retrospectief vind ik de zinnen hard en mogelijk kwetsend, en sowieso niet passend voor waar ik als oud-coach en bondscoach voor sta.”

,,Ik heb jullie geweldige turnprestaties jarenlang op tv met veel passie van duiding voorzien”, vervolgt hij. ,,Miljoenen kijkers genoten mee. En dan verdienen jullie het zeker niet dat ik mij zo laatdunkend heb uitgelaten over jullie getuigenissen eind 2011. Voor die beschreven uitlatingen bied ik mijn oprechte verontschuldigingen aan.”

Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport, noemt zijn zelfgekozen vertrek een verstandig besluit ,,De gedane uitlatingen passen op geen enkele manier bij alles waar wij als NOS voor staan. De vakkennis van Hans als turncommentator staat volstrekt buiten kijf, maar ons vak gaat ook over geloofwaardigheid. Anno 2020 zitten we nog volop in de onthullingen over misstanden in de turnwereld. Daar moet een NOS-commentator onbevangen en met respect over kunnen spreken en oordelen. En dus is dit een wijs besluit, hoe jammer het ook is dat het na 34 jaar zo afloopt."

'Veel dank verschuldigd'

Nooter roemt hem ondanks het vervelende afscheid toch voor zijn werk. ,,De NOS is hem veel dank verschuldigd voor zijn vakkennis, zijn karakteristieke stem en zijn legendarisch geworden commentaar. ‘Hij Staat, ik sta, het is ongekend’ - zijn en blijven onderdeel van het collectief geheugen van de Nederlandse sport.”

Van Zetten werd in 2012 een nationale beroemdheid door zijn commentaar bij de gouden oefening van Epke Zonderland op de Olympische Spelen in Londen. Hij werd een hit op Twitter en een cultheld van de tv. Tijdens dat commentaar sprak hij ook de woorden: ‘Hij Staat, ik sta, het is ongekend’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu