Tweede Kamer: geen avondklok in strijd tegen verspreiding corona

Premier Rutte. Foto: ANP

De Tweede Kamer wil geen avondklok om de verspreiding van corona te remmen.

„Begin er niet aan.” Die boodschap over het invoeren van een avondklok geeft fractieleider Rob Jetten van coalitiepartij D66 aan het kabinet. Coalitiepartners VVD en CDA vinden de omstreden maatregel ’verdedigbaar’.

Jetten wijst op alle groepen die je zou moeten uitzonderen van het verbod om ’s avonds de straat op te gaan. „Het is alleen effectief bij een goede handhaving. Maar boa’s en politie willen er niet aan.” Maar dan nog: „Denk ook aan ouders die de hele dag thuis werken en hun kinderen helpen met thuisonderwijs en die ’s avonds graag een luchtje scheppen. Begin er niet aan. Pak eerst de brandhaardvluchten uit Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk aan.”

Behalve Jetten is ook de PVV tegen een avondklok. „Niet doen”, zegt partijleider Wilders. Ook GroenLinks ziet er niks in. Deze partij wijst er net als D66, de SGP en de Partij voor de Dieren op dat er dagelijks tientallen vluchten uit het Verenigd Koninkrijk binnenkomen.

Verdedigbaar

Coalitiepartijen VVD en CDA vinden de avondklok wel goed verdedigbaar tegen het licht van de oprukkende Britse variant. „Het is een kwestie van tijd voordat die bij ons ook de overhand krijgt. We kunnen zo’n maatregel niet uitsluiten”, zegt fractieleider Heerma. Hij heeft wel vragen over de handhaving. VVD-fractieleider Dijkhoff vindt het ’logisch’ dat het kabinet de avondklok overweegt.

Juridisch is er geen belemmering om een avondklok in te voeren, ook als er geen instemming komt van de Kamer. Toch wil het kabinet de maatregel wel eerst aan de Kamer voorleggen. Voordat het zo ver is, moet eerst het Outbreak Management Team (OMT) doorrekenen wat het effect van een avondklok in Nederland kan zijn. Het spoedadvies aan het OMT heeft het kabinet pas onlangs gevraagd, terwijl de maatregel al sinds eind september op tafel ligt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu