Tweede Kamer is boos op kabinet: 'Laat verpleeghuizen mondkapjes testen'

Foto: Marco Okhuizen

De Tweede Kamer reageert onthutst op het nieuws dat verpleeghuizen nog steeds niet over voldoende veilige mondkapjes beschikken. CDA, D66, GroenLinks, PvdA en de SP eisen duidelijkheid van het kabinet. Ze willen verder dat verpleeghuizen zelfgekochte mondkapjes kunnen laten testen.

Het AD liet 25 medische mondmaskers testen die afgelopen tijd door verschillende verpleeghuizen zijn aangeschaft. Wat blijkt? Ruim de helft is volstrekt ondeugdelijk, de kapjes laten véél te véél virusdeeltjes door.

Op het Binnenhof reageren partijen verbaasd en ontstemd. ,,We horen het kabinet steeds verkondigen dat het Landelijk Consortium Hulpmiddelen nu ruim voldoende mondkapjes beschikbaar heeft”, zegt Maarten Hijink van de SP. ,,Hoe kan het dan dat verpleeghuizen nog steeds zelf mondmaskers moeten aanschaffen?” GroenLinks noemt het zorgelijk dat verpleeghuizen nog steeds achteraan staan bij de verdeling van maskers, zoals vakbond Nu’91 stelt.

De kritiek beperkt zich niet tot de oppositie. Het CDA wil duidelijkheid over de positie van verpleeghuizen bij de mondkapjesverdeling. ,,Het artikel suggereert dat dit nog steeds niet op orde is”, zegt Joba van den Berg. D66 kondigt Kamervragen aan ,,Ik heb hier inmiddels wel zes keer naar gevraagd en kan er de vinger niet achter krijgen”, verzucht Antje Diertens. ,,Enerzijds wordt ons als Tweede Kamer verteld dat er geen gebrek aan mondkapjes is, tegelijk zei minister Van Rijn dat er schaarste ontstaat als iedereen tegelijk krijgt. Wat is het nou?”

Malafide verkopers

Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, GroenLinks en SP wil verder dat verpleeghuizen door hen aangeschafte maskers kunnen laten testen bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Zo kunnen de tehuizen volgens VVD-Kamerlid Hayke Veldman zien ,,dat ze de juiste mondkapjes hebben en niet met malafide verkopers zaken doen”. GroenLinks wijst eveneens op de vele cowboys op de markt. ,,Het is een schimmige wereld. De kwaliteit moet daarom goed bewaakt worden en het LCH kan daarbij helpen,” stelt Corinne Ellemeet.

Het CDA wil verder dat het kabinet kijkt hoe de productie van in Nederland gemaakte mondkapjes verder omhoog kan. Nu maakt onder meer beddenfabrikant Auping die. ,,Kan de productie in eigen land snel verhoogd worden?”, wil Van den Berg weten. Maar vooral moet er eerst snel duidelijkheid komen, besluit de PvdA. ,,Al bijna twee maanden wordt op onze kritische vragen geen helder antwoord gegeven”, zegt zorgwoordvoerder John Kerstens.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu