Peiling: Voor deze thema's gaan we massaal naar de stembus in Drenthe en Groningen (en ja, de verkiezingen moeten gewoon doorgaan in tijden van corona)

Stemmen in tijden van corana gaat iets anders dan we gewend zijn. Foto: ANP/Anjo de Haan

De Tweede Kamerverkiezingen moeten ondanks de coronacrisis op 17 maart gewoon doorgaan, vindt bijna driekwart van de inwoners van Drenthe en Groningen. Belangrijke thema’s zijn werk, wonen en ziekenhuiszorg.

Dat blijkt uit het grote verkiezingsonderzoek van Dagblad van het Noorden.

Woningen, banen en ziekenhuizen

Bijna 9 van de 10 kiezers in Drenthe en Groningen zeggen dat ze (hoogstwaarschijnlijk) gaan stemmen. Ze willen vooral meer betaalbare huizen, meer werkgelegenheid en voldoende ziekenhuizen met een ruim zorgaanbod.

Basisbeurs, landbouw en duurzame energie

Ook de ontwikkeling van duurzame energie houdt de mensen bezig. Zes op de tien ondervraagden vinden het (zeer) belangrijk dat het Noorden een voortrekkersrol speelt op dit gebied.

De herinvoering van de basisbeurs voor studenten kan rekenen op brede steun. Twee derde van de mensen in Drenthe en Groningen vindt die herinvoering (zeer) belangrijk.

Landbouwbeleid met perspectief voor de boeren weegt voor de Drenten iets zwaarder dan voor de Groningers. In Drenthe noemt 77 procent van de mensen dit een (zeer) belangrijk thema, in Groningen is dat 66 procent.

Willen we een Lelylijn?

De Lelylijn is de snelle spoorverbinding tussen Groningen en de Randstad. De beoogde route loopt door Friesland en de polders. Iets meer dan de helft van de mensen in Noord-Nederland wil zo’n spoorlijn.

In Groningen noemt 66 procent van de mensen de Lelylijn (zeer) belangrijk. In Drenthe is dat 54 procent en in Friesland 52 procent.

De coronacrisis

Eén op de drie kiezers laat de aanpak van de coronacrisis meewegen bij zijn of haar keuze in het stemhokje. Maar die crisis mag de andere thema’s niet wegdrukken in de verkiezingsstrijd, zeggen 7 van de 10 mensen.

Wie moet de nieuwe premier worden?

- Mark Rutte (VVD): 27%
- Lilianne Ploumen (PvdA): 9%
- Wopke Hoekstra (CDA): 9%
- Sigrid Kaag (D66): 9%
- Geert Wilders (PVV): 5%
- Lilian Marijnissen (SP): 4%
- Jesse Klaver (GL): 3%

Politieke voorkeur neigt richting VVD en PvdA

Het verkiezingsonderzoek is niet opgezet als een politieke peiling, maar de deelnemers konden wel enkele vragen beantwoorden over hun politieke voorkeur.

Opvallend is het grote aantal zwevende kiezers. Bijna de helft is er nog niet uit. Degenen die hun keuze al wel hebben bepaald zeggen relatief vaak dat ze gaan stemmen op VVD en PvdA.

Stemmen doen we bij voorkeur in het stemhokje

Corona of geen corona, bijna 9 van de 10 ondervraagden zeggen te gaan stemmen. Dat kan dit jaar op verschillende manieren.

Twee derde van de kiezers geeft de voorkeur aan het aloude stemhokje. De rest gaat een dagje eerder (de verkiezingen zijn verspreid over drie dagen) of stemt per brief. Die laatste optie is vooral populair onder de ouderen.

We kunnen uiteraard ook coronaproof stemmen door iemand te machtigen, maar dat doet slechts 1 op de 100 kiezers.

Nieuws

menu