Tweede voorverkiezing VS cruciaal voor Cruz

ANP

Na de voorverkiezingen om het Amerikaanse presidentschap in de staat Iowa volgt traditiegetrouw de staat New Hampshire. Wederom een kleine staat met wederom vooral blanke kiezers. Toch zit er een groot verschil tussen de twee staten in het noordwesten van de VS.

Waarom is New Hampshire anders dan Iowa?

Het karakter van New Hampshire is heel anders. Waar Iowa vooral christelijke kiezers kent aan de Republikeinse kant, zijn de kiezers in deze staat vooral libertarisch ingesteld. Daarom zou New Hampshire een goede prooi kunnen zijn voor Donald Trump. Bij de Democraten heeft Bernie Sanders een (bijna) thuisvoordeel. Hij komt namelijk uit buurstaat Vermont .

De organisatie van de voorverkiezingen is ook verschillend. Iowa heeft een eigenaardig systeem . Daar houden ze bijeenkomsten in buurthuizen en tennishallen waar iedereen aanwezig moet zijn om te mogen stemmen. In New Hampshire ligt het een stuk eenvoudiger: kiezers kunnen dinsdag naar de stembus wanneer ze willen en hun stem uitbrengen op de kandidaat van hun keus. Als de stembussen sluiten worden de stemmen geteld en de winnaar bekend gemaakt.

Wie gaat er winnen?

De winnaar van de voorverkiezingen in Iowa, wint zelden in New Hampshire dankzij verschillende politieke opvattingen. Waar Republikein Ted Cruz (winnaar in Iowa) kon rekenen op christelijke kiezers, zal hij voor New Hampshire zijn boodschap aan moeten passen als hij kans wil maken tegen de vooralsnog populairdere Donald Trump.  Als hij weet te winnen, bewijst Cruz dat hij de voornaamste kandidaat van de Republikeinen is.

Ted Cruz

Zijn er nog debatten?

De Democraten hielden op 4 februari hun laatste debat voor New Hamshire. Dat debat kunt u hier bekijken:

De Republikeinen deden dit op zaterdag 6 februari op zender ABC:

Wat voorspellen de peilingen?

Bij de Democraten begint Bernie Sanders flink uit te lopen op Clinton . Hij heeft inmiddels een comfortabele marge op zijn tegenstander.

De Republikeinen hebben ook een duidelijke leider in de peilingen : Donald Trump. Ondanks de overwinning van Ted Cruz in Iowa is hij niet een echte bedreiging voor Trump. Toch stond Trump ook voor in de peilingen van Iowa en verloor uiteindelijk van Cruz. De campagne van de vastgoedmagnaat weet dit zelf ook en probeert de kiezers in New Hampshire te motiveren om naar de stembus te gaan.

Wat gebeurt er na New Hampshire?

Het stemmencircus trekt na New Hampshire door naar Nevada en South Carolina. Daar splitsen de partijen ook (tijdelijk) hun voorverkiezingen:

  • 20 februari: Nevada (Democraten)
  • 20 februari: South Carolina (Republikeinen)
  • 23 februari: Nevada (Republikeinen)
  • 27 februari: South Carolina (Democraten)

Vervolgens is op 1 maart ' Super Tuesday ' waarbij dertien staten in een keer naar de stembus gaan. Klik hier voor de volledige agenda .

 

Nieuws

Meest gelezen

menu