Uitslag Stelling van de dag: Tweederde van de stemmers wil af van de zomertijd. 'Gewoon overbodig, het verstoort veel ritmes'

In de nacht van aterdag op zondag ging de klok een uur terug. Foto: Shutterstock

De wintertijd is weer ingegaan. De klok ging een uur terug en dat zorgt al jaren voor discussie. Tweederde van de deelnemers aan de Stelling van de dag vindt dat we moeten stoppen met de zomertijd. ,,Het is gewoon overbodig en het verstoort veel ritmes. Gauw afschaffen."

Voor wie een uurtje extra slaap wel kan gebruiken, is het heerlijk. Maar veel mensen raken er toch van in de war, blijkt uit de reacties. Het zorgt zelfs voor irritatie. ,,Dit is de grootste onzin allertijden, gewoon onze normale tijd (wintertijd) moet altijd blijven", vindt een van de stemmers.

Hele dag terugrekenen

Iemand anders stelt: ,,Ik ben de hele dag aan het terugrekenen, zo van hoe laat zou het nu eigenlijk zijn." Dat laatste geldt dan weer niet voor iedereen. ,,Als zeeman werd de klok zo vaak verzet gedurende een reis, het doet me niets. Snap al die ophef dan ook niet. Klok verzetten en gewoon doorgaan met je leven."

Een van de deelnemers aan de Stelling van de dag merkt op: ,,De zomertijd heeft wat mij betreft meer nadelen dan voordelen. Relatief veel mensen krijgen mentale problemen door de zomertijd of zijn vermoeid. Daarom kan het wat mij betreft beter afgeschaft worden."

Alles laten zoals het nu is

Iemand anders wil alles laten zoals het is. In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit en in het najaar een uur terug. ,,Met de zomertijd komt de zon in juni om ongeveer 5.20 op. Dat betekent dat het vóór 5.00 uur al licht wordt. Zonder zomertijd is dat al rond 04.00 uur. Ik heb dat extra uur daglicht veel liever in de avond erbij."

Weer een andere deelnemer haalt zijn schouders op. ,,Elk jaar deze onzinnige discussie. Doe niet zo moeilijk, na een dag al gewend. Heerlijk die lange avonden in de zomer."

Nieuws

Meest gelezen

menu