Vakantie zonder vaccinatie tegen corona wordt heel lastig: 'Je krijgt scheiding tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden'

Vaccinatie en vakantie, het scheelt maar een paar letters. En steeds meer wijst erop dat het ook echt synoniemen voor elkaar worden. Want reizen zonder vaccinatie wordt steeds lastiger. „Je had de haves en have nots in het toerisme, nu krijg je een scheiding tussen gevaccineerden en niet-gevacineerden.”

Foto:

Foto: ANP/HH

Sinds enkele weken mogen toeristen weer naar Phuket, Koh Tao en Koh Samui in Thailand. Maar alleen als ze gevaccineerd zijn. Canada opende deze week de grens weer voor Amerikaanse bezoekers, maar alleen als ze geprikt zijn. Vanaf begin september mogen ook andere gevaccineerde toeristen komen. „Zet Nieuw-Zeeland ook maar in dat rijtje. Dat kondigde deze week aan begin 2022 langzaam open te gaan voor gevaccineerde toeristen. Anderen moeten in quarantaine met allerlei strikte regels”, zegt toerisme-onderzoeker Marco van Leeuwen van het BUas.

„Ik denk dat de VS ook die kant op gaan, als die later dit jaar de grenzen weer open”, zegt ANVR-topman Frank Oostdam. Hij ziet dat met name buiten Europa steeds meer landen een vaccinatie eisen van toeristen. Met een testje kom je er niet meer in. En ook in Europa speelden dergelijke eisen onlangs. Duitsland stelde, toen Nederland donkerrood kleurde op de Europese coronakaart, quarantaine-eisen in voor niet-gevaccineerden

Gevolgen voor groepsreizen

En dat heeft gevolgen voor met name groepsreizen, zegt Oostdam. Immers: je kunt niet met een bus op pad, als een deel van de gasten in quarantaine moet in een land, terwijl de groep door zou willen reizen. Precies dat was de reden dat vorige week reisorganisatie OAD, campingspecialist ACSI en camperclub NKC aangaven dat zij een vaccinatie eisten van hun reizigers.

„Anders zou een reis onuitvoerbaar zijn. Inmiddels zijn de regels weer versoepeld, dus volgen wij weer de normale eisen en zou iedereen weer mee kunnen”, zegt directeur Arjen Koster van OAD. „Wij volgen de regels van een land en gaan niet tegen 90 procent van de mensen zeggen dat het niet doorgaat, omdat tien procent het gevoel heeft dat ze worden gediscrimineerd. Zo werkt het niet.”

Medische discriminatie

De reacties waren evenwel niet mals. OAD kreeg verwensingen, werd beschuldigd van medische discriminatie. „En wel erger dan dat. Zelfs via mijn persoonlijke LinkedIn. Mensen maakten vergelijkingen die kant noch wal raakten, daar werd ik soms onpasselijk van. Maar ik leg dat naast mij neer. Van onze klanten heb ik niet één negatieve reactie gehad. Sterker nog; ik heb een omzetstijging gezien die ik niet anders kan verklaren dan door ons beleid.”

OAD kreeg zelfs reserveringen van mensen die elders hun reis hadden afgezegd, omdat ze graag met alleen gevaccineerden op pad wilden. „Toen de regels weer werden versoepeld, reageerden ze teleurgesteld”, lacht Koster.

Minder vrijheden

Van Leeuwen vermoedt dat veel klanten zo zullen denken. Veiligheid zal de komende jaren een flinke rol spelen als we op vakantie gaan, en het ligt voor de hand dat gevaccineerden graag met gevaccineerden op vakantie willen, denkt hij. „Het is lastig in de psyche van de consument te duiken, maar de trend lijkt die kant op te gaan. Dat je een onderscheid krijgt tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, die veel minder vrijheden terugkrijgen.”

Het is logisch dat ook bedrijven kiezen voor een vaccinatieplicht, zegt Van Leeuwen. Immers, de toeristische sector draait al anderhalf jaar op een niveau ver onder normaal. En met horten en stoten. „Nog zo’n zomer is wel het laatste wat die sector wil. Dus als bedrijven continuïteit kunnen garanderen met een vaccinatieplicht, zullen ze dat zeker doen.”

Prikeis voor cruises

Met name in de wereld van de cruises is dat al gebruikelijk. Veel maatschappijen varen alleen maar met gevaccineerden aan boord. Zonder prik mag je domweg niet inschepen, en ook de schepen van Holland America Line die vanaf volgend jaar weer zullen vertrekken vanuit Nederlandse havens stellen de prikeis.

In Florida won vorige week Norwegian Cruise Line een opvallende rechtszaak. Gouverneur Ron Desantis wilde voorkomen dat de maatschappij een vaccinatiepaspoort verplicht kon stellen, maar haalde bakzeil. Volgens de rechter zou een ban op vaccinatiepaspoorten de volksgezondheid in gevaar brengen en de grondrechten van de cruisemaatschappij schenden.

Volledig gevaccineerd

In de luchtvaart tekent zich iets soortgelijks af. Vliegmaatschappij Qantas biedt volledig gevaccineerde passagiers extra frequent flyer-punten en heeft een loterij waarbij tien gezinnen een jaar gratis kunnen reizen. Mits ze zijn geprikt. Qantas-baas Alan Joyce zei bovendien in maart al dat als overheden het niet verplicht zouden stellen, hij zelf vaccinaties zou eisen bij zijn passagiers. Cathay Pacific verplicht de crew uit Hongkong zich te vaccineren, iets wat ook het Amerikaanse United Airlines sinds vorige week eist.

„Ik denk niet dat in de luchtvaart over de hele linie deze eis wordt gesteld, maar ik denk wel dat de trend is dat dit steeds vaker wordt gevraagd”, zegt Oostdam. „En dat zal ook zo zijn bij groepsreizen buiten Europa, als dat weer mag. Want wat doe je als daar iemand besmet blijkt? Wie betaalt de quarantaine, de gederfde reisinkomsten?”

Hotels minder happig

Hotels, zo verwachten zowel Oostdam als Van Leeuwen, zullen minder happig zijn om een vaccinatieplicht in te voeren. Deels vanwege de protocollen die daar al in zwang zijn, zegt Oostdam. „Bovendien zitten zij aan het einde van het proces. Als een land of luchtvaartmaatschappij al een vaccinatie verplicht stelt, waarom zou je dat dan nog als hotel doen? Dan komen er immers alleen maar gevaccineerden aan je receptie.”

Maar zelfs als landen of reisorganisaties vaccinatie niet verplicht stellen, wordt het voor ongeprikten lastig. Dat merk je nu al, zeggen Van Leeuwen en Oostdam. Wie naar Frankrijk wil zonder volledig gevaccineerd te zijn, moet telkens een kostbare test doen om naar een restaurant of museum te gaan. OAD-directeur Koster: „Zonder mij met politiek te willen bemoeien, ik snap wel dat we op een gegeven moment stoppen met gratis testen. Moet de belastingbetaler dat telkens blijven betalen?”

Bovendien hadden veel reizigers er voor corona geen enkel probleem mee om zich te laten vaccineren tegen buiktyfus of gele koorts. Van Leeuwen: „Het is goed mogelijk dat we na verloop van tijd ook dit normaal gaan vinden. Dat je, om te reizen naar bepaalde landen, een vaccinatie moet halen tegen corona.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu