Vakantiegangers ineens op 'oranje' eilanden Kos, Mykonos en Rhodos: 'Dit gaat helemaal nergens over'

Nederlandse vakantiegangers op de Griekse eilanden Kos, Mykonos en Rhodos reageren verbaasd dat het reisadvies voor hun bestemming ineens is aangescherpt. „Echt belachelijk gewoon!”

„Dit is van de zotte”, zegt Astrid Dusink die op bezoek is bij familie op Rhodos en 1 juni met haar moeder terugvliegt naar Nederland.

„Dit is van de zotte”, zegt Astrid Dusink die op bezoek is bij familie op Rhodos en 1 juni met haar moeder terugvliegt naar Nederland. Eigen foto

Onder meer Kos, Mykonos en Rhodos zijn door het ministerie van Buitenlandse Zaken op ’oranje’ gezet. Reizen naar deze eilanden wordt ontraden. Toeristen die vanaf zondag terugkeren moeten een test overleggen en bij terugkomst in quarantaine. De aanscherping volgt op een advies van het RIVM dat zich baseert op ’zorgwekkende’ Griekse coronacijfers.

'Van de zotte'

„Dit is van de zotte”, zegt Astrid Dusink die op bezoek is bij familie op Rhodos en 1 juni met haar moeder terugvliegt naar Nederland. Ze zijn beiden al gevaccineerd, maar moeten bij vertrek toch door de hele molen: testen en in quarantaine. Dusink begrijpt er helemaal niets van. „Echt een lachertje als het niet om te huilen zou zijn. Het is hier toch echt een stuk veiliger dan in de Randstad”, meent Dusink die stelt dat het erg rustig is op Rhodos. „De stranden zijn helemaal leeg en veel hotels zijn gesloten. Groepen toeristen worden verspreid over alle hotels.”

Ze vindt de aangescherpte regels maar ’krom’. „Dus mensen die net als ons hier op het eiland hebben gezeten, maar zaterdag terugkeren hoeven niet in quarantaine. Wij gaan een dag later terug en moeten wel. Dat kan niemand mij uitleggen. Het gaat helemaal nergens over!” Maar voordat het reisduo terugkeert, moet er eerst getest worden. Kosten in totaal 120 euro. „Serieus geld”, aldus Dusink. „Maar gelukkig wel goedkoper dan in Nederland.”

Testen

Ook de Nederlandse toerist Stefan Arnold - die uitgerekend donderdag op Kos arriveerde voor een achtdaagse vakantie - is de sjaak. „Gelukkig kan ik thuiswerken.” Toch vindt hij de aanscherping vreemd. „Ik ben bij vertrek naar Griekenland negatief getest. Ik ben ook ingeënt. Stel nu dat ik straks toch positief getest word? Moet ik hier dan een paar weken blijven? Dat gaat helemaal nergens over!”

Dat er sprake zou zijn van een ’zorgwekkende situatie’, vindt Arnold ’moeilijk te geloven’. „Er loopt amper iemand rond”, vertelt Arnold. „Ik heb het nog nooit zo rustig gezien. Er is amper activiteit.”

Geluk gehad

Gerben Rommelse die op Rhodos vakantie viert en zaterdag terugkeert, ontspringt de dans. „We hebben geluk gehad.” Ook hij begrijpt niets van de aanscherping. „Wat zijn het voor halve zolen daar in Nederland”, roept Rommelse boos. „Eerst gooien ze Griekenland open en nu weer dicht. Je moet niet doen alsof er niets aan de hand is. Maar dit vind ik over de top”, zegt hij verontwaardigd. „De eigenaar van het complex is in tranen. Ze doen er alles aan om ons een fijne vakantie te bezorgen en hebben alles op alles gezet om ons te ontvangen”, vertelt Rommelse die in een hotel speciaal voor Nederlanders verblijft. „Maar nu houdt het weer voor ze op. Heel triest om te zien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu