Vakantielanden kleuren geel: komt er een golf aan binnenlandse annuleringen?

Vakantiereizen naar Italië, Duitsland en Oostenrijk mogen weer. Ook andere landen gaan deze week op ’geel’. Het zorgt voor een jubelstemming in de reiswereld, maar gaan wij nu niet massaal onze binnenlandse vakantie annuleren ten faveure van de zon?

Foto: ANP/HH

Foto: ANP/HH

Italië, Duitsland en Oostenrijk gaan nog deze week op geel, meldden bronnen aan De Telegraaf. De coronacijfers in deze populaire vakantiebestemmingen geven aanleiding tot het opheffen van reisbeperkingen. En dat betekent dat de vakantie geboekt kan gaan worden naar deze oorden.

Het leidt logischerwijs tot gejuich binnen de reiswereld, al wachten Hollandse touroperators met smart tot ook Spanje, Turkije en heel Griekenland op geel gaan. Voor veel toeristen zijn dit echter de eerste autobestemmingen die binnen bereik komen. Sterker nog; doordat uitgerekend deze drie landen op geel gaan, ontstaat een soort ’gele route’ naar de Middellandse Zee.

Koudwatervrees

Toch merken verschillende experts dat het geknipper met het Griekse reisadvies (eerst oranje, toen geel en plots toch weer oranje) heeft gezorgd voor koudwatervrees. „Mensen zijn veel aan het zoeken online, maar zijn toch voorzichtig. Wat een echte hausse aan boekingen tegenhoudt zijn de onduidelijkheid over reisadviezen, PCR-testen en het vaccinatiepaspoort”, zegt Judith Eyck van Zoover.

Hanita van der Meer van Belvilla en Oyo Holiday Homes onderschrijft dat. De vakantiehuizengigant merkt dat Nederlanders twijfelen of bijvoorbeeld het coronapaspoort op tijd klaar is. Dat voorkomt dan ook direct een piek in de annuleringen. Er werd gevreesd voor schaduwboekingen, waarbij mensen in Nederland boekten en dankzij de vaak gunstigere annuleringsvoorwaarden ineens toch de vlucht naar het buitenland zouden nemen als dat kon. Een doembeeld voor de Nederlandse camping- en huisjeshouders.

Vrijgevallen plekjes

„Er zal ongetwijfeld een kleine groep zijn die dit doet. Maar die is niet groot. En als er dan plekjes vrijvallen op de volgeboekte campings en parken, dan zullen die snel door Duitsers worden opgevuld. Want door de versoepelingen mogen die nu naar ons toe reizen”, aldus Marike Rosier van brancheorganisatie Hiswa-Recron. Dat verwacht Van der Meer ook: „Op onze site zie je aan het zoekgedrag vanuit het buitenland dat er wordt gekeken naar de Nederlandse kust en natuurgebieden. De vraag van Duitsers en Belgen neemt toe.”

Veel andere Europese landen staan nog op oranje, zoals Frankrijk, België en Spanje. Dat betekent dat vakantiereisjes worden afgeraden, en dat bij terugkeer een test en quarantaine nodig is. Dat geldt niet voor gele landen. Er was al een aantal oorden, zoals Portugal, Hongarije en Roemenië geel. Daar komen nu dus landen bij. De reiswereld verwacht dat de komende weken steeds meer landen binnen Europa geel zullen kleuren, omdat de besmettingscijfers vrijwel overal snel dalen door de vaccinatiecampagne.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu