Vallende sterren van meteorenzwerm Geminiden te zien in de nacht van dinsdag op woensdag. Maar is het weer wel helder genoeg? Met deze zeven tips mis je ze niet

Veel vallende sterren te zien bij gunstige omstandigheden ANP

Het gaat er de komende nachten om spannen: is het weer helder genoeg om vallende sterren van de meteorenzwerm Geminiden te zien? Het is dé meteorenzwerm van het jaar, want er vallen aan de zuidwestelijke hemel maar liefst 90 tot 105 sterren per uur.

Komende nacht gooit het weerbeeld roet in het eten: bewolking overheerst en bovendien valt er wat regen. ‘De piek van de vallende sterren is dan om 03.45 uur, maar door de vele wolken en de regen is de kans nihil dat je vallende sterren spot’, zegt Rico Schröder van Weeronline.

In de nacht naar woensdag zijn er in het Noorden betere kansen.

Sterrenregen als de maan is verdwenen

De astronomische omstandigheden werken wel mee. De piek van de sterrenregen vindt dit jaar rond 05.00 uur in de ochtend plaats, wanneer de maan net verdwenen is. Het aantal meteoren neemt gedurende de nacht toe van 25-40 per uur rond middernacht, tot tussen de 100 en 120 per uur rond 04.00 uur.

Bij helder weer zijn de meteoren met het blote oog waar te nemen. Op donkere plekken kunnen ook de zwakkere meteoren worden waargenomen.

Volgende kans pas begin januari

De volgende kans op het zien van vallende sterren is begin januari. In de nacht van dinsdag 4 januari is de piek van de Boötiden. Schröder: ‘Deze hebben lange sporen, zijn zwak en enigszins blauwachtig van kleur. De omstandigheden zijn al op voorhand slecht, want de piek is bij ons pas 5 uur na het maximum zichtbaar. Daardoor zijn er ‘slechts’ 23-34 vallende sterren per uur zichtbaar.’

Toch leent het volgens Schröder de moeite om te kijken. ‘Nu maar hopen dat bewolking niet opnieuw roet in het eten gooit.’

Zeven tips om vallende sterren niet aan je aandacht te laten ontsnappen

  • Het beste kijkmoment ligt midden in de nacht, rond 3:30 uur. Ook ’s avonds en in de eerste helft van de nacht zijn al veel meteoren te zien. Kijk naar het noordoosten naar een punt op ongeveer tweederde tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel.
  • Check de dag voor je wilt gaan kijken de weersverwachting om te weten hoeveel bewolking er is en hoe groot de kans is op opklaringen.
  • Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
  • Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen een klein deel van de hemel afschermen, kun je veel vallende sterren missen.
  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen ze meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen raken je ogen snel vermoeid.
  • Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken

Nieuws

Meest gelezen

menu