Van Dissel spreekt van tweede coronagolf: Virus dijt fors uit in steeds meer regio's

'Nieuwe maatregelen als toename coronagevallen blijft duren' ANP

De afgelopen weken is het aantal regio’s waarin het virus flink uitdijt toegenomen. Dat blijkt vanmiddag uit een presentatie van Jaap Van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Het gaat om het reproductiegetal, het aantal nieuwe gevallen van de ziekte dat veroorzaakt wordt door één besmet individu. Een getal groter dan 1 zal leiden tot een toename van het aantal besmette mensen, terwijl de ziekte zich bij een getal lager dan 1 niet zal kunnen handhaven.

Inmiddels is in het gehele land het reproductiegetal boven de 1, aldus Van Dissel in een briefing aan de Tweede Kamer over de tweede coronagolf. Halverwege augustus was dat bij vijf regio’s - vooral in het noorden en oosten van het land - nog niet het geval. Toen was Haaglanden de enige regio waar het virus flink uitdijde.

Reproductiegeval duidelijk boven de 1

Enkele weken later, in de eerste week van september, is het reproductiegeval heel duidelijk boven de 1 in maar liefst negen regio’s: Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Hollands-Midden, Noord-Holland-Noord, Groningen, Amsterdam-Amstelland, Brabant-Noord, Utrecht en Gelderland-Zuid.

In totaal ligt het reproductiegetal in Nederland momenteel tegen de 1,4. Iedere besmette persoon draagt het virus daarmee over op 1,4 andere mensen.

Volgens Van Dissel zijn momenteel ruim 100.000 mensen besmettelijk. Zo’n 1 miljoen mensen hebben een infectie doorgemaakt. In de afgelopen 24 uur zijn zo’n 2250 nieuwe corona-gevallen gemeld.

De komende weken zal het aantal patiënten in de ziekenhuizen groeien, verwacht de expert. Maar de top zal niet zo hoog komen te liggen liggen als eerder dit jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu