Van Spanje naar Kollumerzwaag: Laurens en Brigitte van Ik Vertrek beginnen camping in Friesland

Ken je Laurens en Brigitte van hete televisieprogramma Ik Vertrek nog? Na vele omzwervingen vonden ze hun geluk in Spanje. Toch is het stel nu neergestreken op de camping van Kollumerzwaag.

Laurens en Brigitte van 'Ik Vertrek' met hondje Julio op camping Simmerwille in Kollumerzwaag.

Laurens en Brigitte van 'Ik Vertrek' met hondje Julio op camping Simmerwille in Kollumerzwaag. FOTO JAN SPOELSTRA

Liefst driemaal deden ze mee aan kijkcijferhit Ik Vertrek . Eerst emigreerden ze naar Frankrijk, vervolgens naar Duitsland, maar hun definitieve bestemming leken ze pas te vinden tussen de rotsen in Spanje. Brigitte Burger en Laurens Benschop uit Haarlem maakten daar naam met hun zogeheten hèhè-weekenden. Voor de gasten werd gekookt, er waren groepsuitjes en tussendoor was er tijd voor yoga en pilatus. ,,Alles was perfect. Totdat...’’

Laurens vertelt hoe de pandemie roet in het eten gooide. ,,Bijna anderhalf jaar hebben we klem gezeten. We konden niet naar familie en Brigitte kon haar kleinkinderen niet zien. Toen in het najaar wéér alles dichtging, zei ze: ‘Ik wil hier weg.’” Kerst vierden ze op hun oude adres in Duitsland. Maar alle reisbeperkingen, ze waren er helemaal klaar mee, vertelt Brigitte. ,,Toen hebben we bedacht: we gaan weer naar Nederland.”

Wel honden, geen kippen

Eigenlijk wonen ze er al sinds mei, samen met de vier honden die zijn meegekomen uit Spanje. Al is hond Julio – gevonden op de Spaanse markt – inmiddels wel gegroeid. De kippen zijn er dan weer niet bij. Die zijn vlak voor vertrek opgegeten door een vos of marter in Duitsland.

Dat het Friesland werd, kwam eigenlijk door de grondprijzen. ,,Hier is het nog een klein beetje te betalen”, geeft Laurens toe. Maar al snel raakte het stel bevangen door de schoonheid van het coulisselandschap van de Wâlden. ,,Ik vind het waanzinnig mooi.” Hier, in Kollumerzwaag, was nog een geschikt plekje. Na ruim 50 jaar familiebezit besloot Hanneke Arrighi dat het tijd was om haar camping van de hand te doen. En dan het liefst aan mensen die het huidige karakter in stand willen houden.

'Ze zeggen dat Friezen stug zijn, maar ik heb nog geen stugge Fries ontmoet'

Een groene camping voor publiek dat rust zoekt, dat is het idee. Daarnaast moet de Simmerwille, zoals de plek gewoon blijft heten, een buurtfunctie vervullen. Zij: ,,Ik zie ons hier graag een keer een zomerfeest organiseren.” Van een cultuurshock is geen sprake. Hij: ,,Ze zeggen dat Friezen stug zijn, maar ik heb nog geen stugge Fries ontmoet. Ze groeten allemaal zo vriendelijk, dat maak je in de Randstad zelden mee.”

En of het stel inmiddels al een beetje Fries spreekt? Zij: ,,Ik wil het graag, maar ik hoorde dat ze overal een ander dialect spreken.” Hij, lachend: ,,Maar elke week leren we een nieuw woord.”

Klussen

Tot ver na de sleuteloverdracht in oktober zijn ze bezig met klussen. Doordat verkoop al even in de lucht hing, moet er het nodige gebeuren. Zo wordt de bar opgeknapt, komt er een terras en krijgt de oude sportschuur zijn functie weer terug.

Heimwee naar Spanje hebben ze in ieder geval nog niet. Zij: ,,Het loopt zoals het loopt, ik ben daar heel makkelijk in.” Hij: ,,En ik hou erg van het Nederlandse weer. Hier gaan we voorlopig niet meer weg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu