Van puber in Emmen tot man in Milaan

Als een van de jongste mannelijke modellen staat de 18-jarige Gerben Esselbrugge uit Emmen tijdens de Fashion Week in Milaan op de catwalk.

FOTO BE MODELS

FOTO BE MODELS

Als 14-jarige zag Gerben Esselbrugge uit Emmen kiekjes van beroemdheden en modellen langskomen op Instagram, een app waarmee je foto’s kunt delen. ,,Dat leek mij ook wel wat’’, zegt Gerben. Zijn droom lijkt nu uit te komen. Van 14 tot 17 januari staat hij op de catwalk tijdens de Fashion Week in Milaan, een van de grootste modeshows van Europa. De internationale modewereld ligt aan zijn voeten.

Kalverstraat

Het begon twee jaar geleden toen Gerben met vrienden door de Kalverstraat in Amsterdam liep. Gerben: ,,Ineens kwamen een man en vrouw op mij af die vroegen of ik model wilde worden.’’ Het zijn modescouts die bewust de straat op gaan om ‘mooie mensen’ te spotten. Zijn vrienden spoorden Gerben aan op het verzoek in te gaan. Maar het overviel de 16-jarige Drent en van schrik wees hij het af. ,,Ik was nog hartstikke jong en wist niet zeker of ik het wel echt wilde.’’

Vanaf dat moment ging het modellenwerk bij hem kriebelen. Hij ging Instagram serieuzer nemen en plaatste foto’s van zichzelf. Gerben: ,,Die werden steeds beter en al snel kreeg ik meer volgers.’’ Het duurde ongeveer een jaar tot een scout van modellenbureau I Be Models uit Klazienaveen hem via Instagram ontdekte.

 

Gerben, die naast zijn modellenwerk op het Drenthe College de opleiding Juridische Dienstverlening volgt, deed een paar fotoshoots om een portfolio op te bouwen. Maar vervolgens bleef het stil. Gerben: ,,Toen begon ik te twijfelen of ik wel mooi genoeg was.’’ Tot begin november Brave Models uit Milaan op de stoep stond. Twee weken later zat hij in het vliegtuig.

Modestad

In modestad Milaan treedt Gerben een compleet andere wereld binnen. Bijna een maand lang gaat hij door de ‘vleeskeuring’ bij merken als Armani en Levi’s. ,,Had ik voor een shoot voor Dolce & Gabbana ineens een jasje aan van 5000 euro’’, zegt de tiener. Naast het keiharde werken verkent hij met zijn huisgenoten, ook allemaal mannelijke modellen, het uitgaansleven. ,,Ik ben in vip-bars geweest. En als je vertelt dat je model bent, liggen de meiden aan je voeten. Dat is in Nederland wel anders. Daar zijn ze veel nuchterder’’, zegt Gerben.

Aan het einde van de trip ziet hij dat zijn comp card , een modellenpaspoort met gegevens als leeftijd, lengte en gewicht, bij de groep hangt die is geselecteerd voor de Fashion Week. Gerben: ,,Dat had ik niet verwacht na mijn eerste keer Milaan.’’

Internationaal

Komend weekend vliegt hij weer naar de modestad om zich voor te bereiden op de Fashion Week. Het wordt een enkeltje. ,,Als ik het goed doe, krijg ik misschien meer internationale klussen en blijf ik langer.’’

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu