Vanaf zaterdag alleen nog met QR-code naar restaurant, theater, bioscoop, stadion en meer. Dit moet je weten over de coronapas

Foto: ANP

Wie vanaf zaterdag een middag of avondje uit wil, zal een geldig coronatoegangsbewijs moeten laten zien. Hoe zit het precies met die coronapas? Het antwoord op de meest gestelde vragen.

Hoe kom ik aan een geldige QR-code?

Mensen die volledig gevaccineerd, negatief getest of (recent) hersteld zijn van corona kunnen een QR-code krijgen. De makkelijkste manier om dat te doen is door de CoronaCheck-app te downloaden op je mobiele telefoon. Deze is in de officiële appstores te vinden voor Android en voor iPhone .

Vervolgens kies je in de app welk bewijs je wilt ‘downloaden’. Voor vaccinatie- en herstelbewijzen moet je inloggen met je DigiD. De app koppelt jouw data vervolgens automatisch aan een digitaal toegangsbewijs: de QR-code.

Om een toegangsbewijs te krijgen na een negatieve test, gebruik je de ‘ophaalcode’ die je van de testlocatie hebt ontvangen (per sms of email). Ben je bij de GGD getest? Dan gaat ook dit bewijs via jouw DigiD.

De app maakt onderscheid tussen mijn bewijzen voor Nederland en ‘Internationaal’, hoe zit dat?

Het onderscheid zit ‘m vooral in wanneer je de code kunt downloaden. De internationale code is direct na volledige vaccinatie beschikbaar. De Nederlandse pas twee weken na de laatste prik.

Wat als ik geen smartphone heb?

Via de website van CoronaCheck is het mogelijk een papieren bewijs aan te maken. Deze kun je vervolgens zelf uitprinten. Voor dit bewijs geldt ook dat je moet inloggen met je DigiD of dat je een ‘ophaalcode’ moet hebben ontvangen van de testlocatie.

Hoe lang blijft mijn bewijs geldig?

Volledig gevaccineerd tegen corona

  • Deze QR-code is nu onbeperkt geldig. Als een extra prik nodig blijkt om de bescherming hoog genoeg te houden, dan zal dit veranderen. Zo’n verandering zal in een persconferentie aangekondigd worden.

Hersteld van corona

  • Dit bewijs is vanaf 11 dagen na de eerste positieve test geldig en blijft daarna 180 dagen geldig. Oftewel: voor een periode van zes maanden nadat je corona hebt gehad, is dit bewijs geldig.

Negatief getest op corona

  • Het testbewijs is geldig tot 24 uur na het afnemen van de coronatest. Dat is ook hoelang één QR-code in de app gescand kan worden. Let op: een test bij de GGD is best vaak niet binnen 24 uur beschikbaar in de app. Via Testen voor Toegang is dat wél gegarandeerd.

Heb ik nog iets anders nodig, naast de coronapas?

Vanaf 13 jaar oud moet je een coronapas hebben. Daarnaast moeten de mensen bij restaurants/theaters/cafés/etc. jou vragen naar een identiteitsbewijs. Ze vergelijken de eerste letter van jouw voor- en achternaam en jouw geboortemaand met de data van de QR-code. Zo moet voorkomen worden dat mensen met de pas van iemand anders proberen binnen te komen.

Ik heb een coronapas, maar ben wat ziekjes...

Ondernemers moeten, naast de controle van de coronapas, zich nog steeds houden aan de andere controles. Je zult dus nog steeds gevraagd worden of je klachten hebt die passen bij het coronavirus. En als dat zo is, kun je beter thuisblijven.

Kan ik zonder coronapas ergens heen?

Ja. Je mag zonder coronapas op het terras zitten (naar binnen om af te rekenen of naar het toilet te gaan, daar heb je dan weer wel een pas voor nodig ). Je krijgt ook zonder pas toegang tot musea, sportscholen en -verenigingen. Ook voor winkels is die niet nodig en kerken kregen een uitzondering.

Blijft de coronapas voor altijd?

Rond 1 november neemt het kabinet een besluit over de toekomst van de coronapas, aldus demissionair premier Rutte en minister De Jonge tijdens de persconferentie. Rutte: ,,Het is niet de bedoeling dat de coronatoegangspas een eigen pagina op Wikipedia krijgt.”

Nieuws

Meest gelezen

menu