Vandaag is het de Dag van de Duitse Taal. Hoe goed is jouw Duits? Doe de quiz!

Hoe goed is jouw Duits?

Het is vandaag de Dag van de Duitse Taal. Vraag ons Nederlanders niet naar de naamvallen, maar verder zijn wij best goed in Duits. Of toch niet?

Nederlands en Duits lijken op elkaar. Dat is fijn, want daardoor kom je met improviseren vaak een heel eind. Maar niet altijd. Want soms lijken woorden wel op elkaar, maar betekenen ze toch iets anders.

Dat blijkt bijvoorbeeld bij Studio Sport, nu steeds meer Nederlandse voetbalteams een Duitse trainer krijgen. Sommige interviewers schakelen laf over op Engels, anderen zijn dapperder en interviewen de trainers in het Duits.

Hans Kraay jr. wilde zondag na de door PSV gewonnen wedstrijd tegen FC Groningen van PSV-trainer Schmidt weten of hij 'aufgeregt' was. Dat betekent inderdaad opgewonden, maar niet in de zin van 'blij' maar van 'nerveus'. Niet bepaald een gemoedstoestand na een dik gewonnen wedstrijd. Dus antwoordde Schmidt tot verrassing van Kraay: 'Nu niet meer'.

Nederlandse en Duitse woorden die op elkaar lijken worden 'Falsche Freunde' genoemd. Herken jij alle Falsche Freunde? Doe de quiz*:
*Met dank aan het boek 'Alles kla(a)r? Valse vrienden tussen het Duits en Nederlands' van Erlijn van Genuchten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu