Vechten voor vakantie in schaarse gele regio's: 'Snel bij zijn, prijzen gaan omhoog'

Wie op vakantie wil, moet er snel bij zijn en rekening houden met hogere prijzen. Doordat nog slechts een handjevol landen en regio’s op ’geel’ gaan, zijn hotelbedden en accommodaties schaars.

De Griekse eilanden zitten in de kopgroep van 'gele' vakantiebestemmingen.

De Griekse eilanden zitten in de kopgroep van 'gele' vakantiebestemmingen. Foto: ANP/HH

Frank Oostdam, de voorzitter van reiskoepel ANVR, houdt rekening met prijsstijgingen, nu vakanties in enkele regio’s weer binnen bereik komen. „We hebben nog nooit meegemaakt dat Europa gefaseerd opengaat. De spoeling is dun, de vraag is groot”, geeft ook hij als verklaring voor mogelijk flink stijgende prijzen.

De drukte kondigde zich bij Sunweb dit weekend al aan. „We zagen vanaf zaterdag 45 procent meer verkeer op de website, en 35 procent meer boekingen. Dus laat het goede nieuws vanavond tijdens de persconferentie maar komen”, zegt woordvoerster Martine Langerak.

Voorzichtig ingekocht

De vakantiegigant voorziet zelf geen prijsstijgingen. „We hebben voorzichtig ingekocht, maar we hebben goede afspraken en meerdere merken waar we uit kunnen putten. Dus ik denk dat er echt wel voor elk wat wils is. De prijzen zullen ongeveer hetzelfde blijven”, aldus Langerak.

Ook Tui voorziet vooralsnog geen prijsverhogingen. „Op dit moment is dat prijsbeeld nog als in voorgaande zomers, maar hoe het zich gaat ontwikkelen is nog niet duidelijk”, zegt woordvoerster Petra Kok. Er is volgens haar minder beschikbaar, omdat er vooralsnog minder bestemmingen geopend zijn. Maar heel Europa wil op vakantie. „Ook de vakantiegangers uit ons omringende markten zoals Duitsland en Engeland zijn op zoek naar de beste accommodaties. Dat kan prijsverhogend werken.”

’Prijs omhoog door meer vraag’

Dat laatste – prijsstijgingen door schaarste – wordt breder gesignaleerd. „Als er slechts een paar vakantieregio’s op geel of groen blijven, dan stijgt de prijs van die reis door meer vraag”, zegt luchtvaarteconoom Rogier Lieshout van SEO Economisch Onderzoek.

Bovendien is de capaciteit in hotels kleiner door de coronamaatregelen, aldus Corendon-topman Steven van der Heijden. De gele landen die nu zijn aangewezen vertegenwoordigen slechts een kwart van het aanbod van Corendon. „We hopen dat er snel meer bestemmingen opengaan”, zegt Van der Heijden.

Vliegtuigen uit de mottenballen

Vliegtuigstoelen zijn er volgens luchtvaarteconoom Lieshout dan weer wél voldoende. Luchtvaartmaatschappijen halen in de komende tijd een aantal toestellen uit de mottenballen als reizen weer kan. KLM bijvoorbeeld is van plan om de hele Boeing 737-vloot weer in te zetten.

„Toch verwacht ik dat de ticketprijzen voor de gewone man wel omhoog zullen gaan. Door een daling van het aantal zakelijke reizigers, moeten de prijzen in de economy class omhoog om de kosten te dekken. Daarnaast hebben maatschappijen zich dieper in de schulden gestoken om de crisis te overleven. Die leningen moeten weer worden terugbetaald, wat extra kosten met zich meebrengt. Ten slotte is ook de prijs van vliegtuigbrandstof de laatste maanden aan een sterke opmars bezig”, zegt Lieshout.

Stunttarieven

Of dit het einde betekent aan de stunttarieven, is volgens luchtvaarteconoom Lieshout overigens nog niet te zeggen. „Maatschappijen zullen scherpe tarieven hanteren om het herstel te stimuleren en marktaandeel te winnen.” Zo kondigde Ryanair de afgelopen tijd regelmatig ’supersales’ aan. Een aantal partijen in de Tweede Kamer wilde vorig jaar een eind maken aan de stunttarieven, maar volgens het kabinet kon dat juridisch niet.

Frank Oostdam van de ANVR ziet intussen een flinke spurt op vakantiebestemmingen die dankzij code geel weer mogelijk zijn. „Zodra heel Europa op geel staat, is die schaarste voorbij. Maar de kraan staat nu nog niet helemaal open.” Daar zit dan ook meteen een tip in: boek snel, en boek ook al in landen die nog niet op geel gaan. Daar zit je dan voor de hausse uit.

’Wie het eerst komt, het eerst maalt’

„We zien de boekingen weer oplopen, zeker voor de zomer”, bevestigt in elk geval Chanti van het door Nederlanders gerunde hotel Los Enamorados op Ibiza. Samen met Portugal, IJsland, Finland en veel Griekse eilanden hoort de Spaanse eilandengroep bij de selecte kopgroep van landen die ’op geel’ gaat.

„Maar hoe eerder mensen boeken, hoe meer kans ze hebben dat ze bij ons kunnen verblijven. We hebben maar negen kamers; wie het eerst komt, wie het eerst maalt”, zegt Chanti daarover.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu