Veel landen hebben al een avondklok om corona in te dammen. Deze noorderlingen in Europa vertellen hoe dat werkt: 'Ze roepen in de supermarkt om dat de spertijd begint'

In Frankrijk geldt momenteel een strenge avondklok. Inwoners moeten tussen 18.00 uur en 06.00 uur binnenblijven. Je moet een geldige reden hebben om buiten te zijn, bijvoorbeeld om van of naar werk te gaan of om een huisdier uit te laten. ANP

Het kabinet wil een avondklok invoeren, een maatregel waarbij tussen twee tijdstippen niemand over straat mag. Uitzonderingen daargelaten. Lang niet iedereen ziet de maatregel zitten: burgemeesters plaatsten vraagtekens bij de noodzaak en uitvoerbaarheid. Ervaringsdeskundigen uit het Noorden vertellen hoe het in andere landen werkt.

Heel veel landen om ons heen hebben al lang een avondklok ingevoerd. Onder meer Frankrijk, Duitsland, Tsjechië en Spanje gingen ons voor. Hoe werkt de avondklok daar?

Frankrijk

In Frankrijk hebben ze al meerdere keren te maken gehad met een avondklok. In de lente van 2020 moesten inwoners van een paar steden zich al houden aan het 'couvre-feu', afgelopen oktober gold de maatregel in grote delen van het land en sinds een maand is het in heel Frankrijk raak.

De avondklok begint er sinds een paar dagen vroeg : na zes uur 's avonds mag niemand zonder een geldige reden buiten zijn. Na zes uur 's ochtends mag iedereen weer naar buiten. Wie tijdens de avondklok buiten moet zijn, bijvoorbeeld voor werk of om naar de dokter te gaan, dient dat te melden bij het Franse ministerie van binnenlandse zaken. Je vult online je naam, adres, reden voor het schenden van de avondklok en de tijd waarop je buiten bent in. Vervolgens krijg je een PDF met die gegevens om aan de politie te tonen als die je staande houdt.

'Aan de politie om te geloven'

,,Uiteindelijk is het aan de politie of ze geloven dat je deze attestation naar waarheid hebt ingevuld of dat ze meer bewijs, bijvoorbeeld een doktersbrief of werkcontract, willen zien", zegt Maurine Kacel.

Ze woont en werkt in Groningen, maar was rond de kerstdagen bij haar familie in Marseille. De spertijd was toen acht uur 's avonds. Kacel: ,,Mijn zus heeft een hond, dus ze vult al een hele tijd iedere avond het document in om haar uit te laten. De politie controleert namelijk wel degelijk, maar op een rustige manier."

Ze maakt nog een grapje over het feit dat ze inmiddels ook in de supermarkten omroepen dat het couvre-feu bijna ingaat. ,,Zo van: ren voor je leven het is bijna zes uur!"

'Vrije interpretaties zijn niet mogelijk'

Ruud van Haasen woont in de Bourgogne, ,,sinds het begin van de pandemie een van de zwaarst getroffen gebieden in Frankrijk,'' vertelt hij. ,,Sinds half december is de avondklok ingesteld, aanvankelijk vanaf acht uur 's avonds tot acht uur 's morgens. Sinds 1 januari vanaf zes uur 's avonds tot acht uur 's ochtends.''

De winkels en benzinestations zijn open tot zes uur 's avonds, verder is alles dicht. ,,Best wel zwaar dus;'', zegt Haasen. ,,Maar eigenlijk horen wij heel weinig mensen klagen, ook de jongeren niet. Iedereen hier kent wel iemand die ziek is geworden en/of is overleden.''

,,De meeste mensen accepteren de beslissingen van de overheid, die overigens niets aan duidelijkheid over laten. Dus vrije interpretaties zijn niet mogelijk. Geen adviezen maar keiharde maatregelen. De avondklok wordt streng gecontroleerd, men heeft hier nog respect voor de plaatselijke gendarmes!'

Haasen werkt in de gezondheiszorg. Hij zegt dat mensen veel te laat naar het ziekenhuis gaan. ,,En als ze al gaan, hebben we vaak geen plek meer voor ze.''

Duitsland

Ook de Duitse regering denkt aan een avondklok voor het hele land. In Duitsland begint in de zwaarst getroffen deelstaten (Beieren, Saksen, Hessen en Baden-Württemberg) op een aantal plekken een avondklok rond 9 uur 's avonds. Op sommige plekken is het openbaar vervoer tijdelijk stilgelegd om verplaatsingen en daardoor infecties zo veel mogelijk te voorkomen, melden Duitse media.

De krant Bild zegt dat er misschien een 'megalockdown' aankomt , maar benadrukt dat er nog geen knopen zijn doorgehakt. Regeringsleider Angela Merkel zou het hele land verder op slot willen gooien om te voorkomen dat de coronasituatie onbeheersbaar wordt, ook door de mutaties die steeds meer opduiken.

Het komt erop neer dat dure medische mondkapjes verplicht worden en er een nachtelijk uitgaansverbod komt. Een soort thuiswerkplicht zou ook tot de mogelijkheden behoren. Maar voordat die strengere maatregelen er komen, moeten de zestien deelstaten met elkaar op één lijn zitten.

Tsjechië

Peter van Engen woont en werkt nu 7 maanden tijdelijk in Praag, de hoofstad van Tsjechië. Hij vertelt dat er sinds een aantal weken een avondklok geldt: ,,Er zijn alleen eerste levensbehoefte winkels open tot maximaal 8 uur 's avonds. En van 9 uur 's avonds tot en met 5 uur 's ochtends mogen we niet de straat op. Mijn ervaring is dat je je hier makkelijk op instelt. We leven in rare tijden en als het nodig is en effectief zou zijn dan is de overlast van een dergelijke maatregel enorm beperkt."

De discussie in Nederland vindt hij dan ook zwaar overtrokken. Bovendien mogen mensen in Praag overdag alleen voor boodschappen, belangrijke afspraken of voor werk de deur uit.

Van Engen: ,,Daar wordt hier in Praag op gecontroleerd. Soms staan er 5 agenten op straat die iedereen aanspreken om te vragen waarom ze onderweg zijn. Dat gaat overigens heel gemoedelijk. Ik ga nog wel vaak naar kantoor en omdat ik met een Nederlandse auto rijd, word ik vaak aangehouden. Daarom heb ik een brief in het Tjechisch van HR waarop staat dat ik voor werk onderweg ben. Dat is voldoende."

Spanje

In Spanje zijn de maatregelen per regio verschillend, maar een avondklok geldt bijna overal. Het grote verschil is wanneer deze ingaat. Blanca studeerde in Groningen en woont nu in San Sebastian in de autonome regio Baskenland; voor haar geldt vanaf 10 uur 's avonds een avondklok. In Madrid gaat de avondklok een uur later in, terwijl in de regio Castilië en León de spertijd om 8 uur 's avonds begint. Net zoals in Frankrijk dien je na die tijd een officieel document bij je te dragen waarop staat waarom je buiten bent.

Blanca: ,,Het nadeel is dat je niet meer met vrienden af kunt spreken om te eten [in Spanje is het gebruikelijk veel later op de avond nog te eten, red.] zonder dat je je in allerlei bochten moet wringen. Maar daar is de maatregel natuurlijk ook voor bedoeld, dus het werkt wel."

Nieuws

menu