Veel meer mensen werken thuis, najaarsgolf van inbraken blijft uit

In Roden oefende de politie enkele jaren terug met buurtbewoners om alert te zijn op woninginbraken. Foto: Archief DVHN/Corné Sparidaens

De najaarsgolf van inbraken zal dit jaar door de coronamaatregelen grotendeels uitblijven. Deze maand slaan woninginbrekers al 30 procent minder toe dan vorig jaar, blijkt uit de Inbraakmonitor van Interpolis. De politie bevestigt de trend.

Normaliter loopt het aantal inbraken in september langzaam op om met de feestdagen in december te pieken. Nu gebeurt het omgekeerde: vorige maand zag schadeverzekeraar Interpolis het aantal woninginbraken een vijfde dalen. ,,De week nadat het kabinet de strenge maatregelen aankondigde, bedroeg de daling zelfs al 30 procent’’, vertelt Youri van der Avoird, van de InbraakMonitor.

Eenderde minder woninginbraken

Op basis van deze trend voorspelt Interpolis dat de najaarspiek zeer bescheiden zal zijn. ,,De coronamaatregelen verdwijnen niet opeens. Wij verwachten daarom dat het aantal inbraken dit jaar circa 30 procent lager uitkomt dan vorig jaar.’’ De reden is dat Nederlanders door de coronamaatregelen weer meer thuiswerken.

De Nationale Politie bevestigt de waarneming. ,,Ook wij registreerden begin oktober een afname van ruim 30 procent’’, zegt Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak. De politie voorziet wél een toename, maar de stijging zal vlak verlopen. ,,Er blijft een groep criminelen die doorgaat met inbreken. In de grote steden zijn veel junks afhankelijk van woningdiefstallen.’’

Toename aantal thuiswerkers ontmoedigd inbrekers

De Nationale Politie verwacht over heel 2020 op ‘minimaal’ 20 procent minder inbraken te eindigen.

Structureel thuiswerken zal inbraakcijfers nog meer verlagen

Sinds de politie woningdiefstal hoge prioriteit gaf kelderde het jaarlijkse aantal inbraken van 92.000 in 2012 naar bijna 40.000. Volgens Interpolis en de politie komt dat onder meer door de vele bewustwordingscampagnes van de overheid. Veel woningeigenaren hebben hun huis beter beveiligd.

,,De afname deze herfst zal overigens minder groot zijn dan dit voorjaar, toen het aantal inbraken aanvankelijk 50 tot 60 procent afnam. Oorzaak waren de gesloten grenzen met het buitenland. Bendes van buiten Europa konden daardoor niet hierheen vliegen.

Als Nederlanders in de toekomst structureel meer thuis blijven werken, kan dat resulteren in nóg lagere inbraakcijfers. Tegelijk zullen er altijd dieven zijn, beklemtoont Van der Velden van de Nationale Politie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu