Problemen met aanmaken QR-code: 'Van kastje naar de muur gestuurd'

Met de aanstaande invoering van de coronatoegangsbewijzen in het openbare leven is er een run op vaccinatieafspraken ontstaan.

Foto: ANP/HH

Foto: ANP/HH

Deze week is het aantal prikafspraken per dag bijna verdubbeld. Maar ben je eenmaal gevaccineerd, dan wordt dat niet altijd geregistreerd in de CoronaCheck-app. Het ministerie van Volksgezondheid ontvangt wekelijks enkele duizenden meldingen van mensen die problemen ervaren met het aanmaken van QR-codes.

App dinsdag overbelast

De app raakte dinsdagavond na de kabinetspersconferentie overbelast, omdat te veel mensen tegelijkertijd een code wilden aanvragen. Dat lukte daardoor nauwelijks.

Inmiddels is dat opgelost, maar er blijven mensen die ondanks hun vaccinatie geen Nederlandse QR-code hebben weten te ’bemachtigen’. Een van hen is Arjen Kooistra (29) uit Drachten. Hij kreeg in maart al zijn tweede prik, maar heeft nog altijd geen vaccinatiebewijs in de app. „Ik heb me suf gebeld, maar word gewoon van het kastje naar de muur gestuurd: van de huisarts naar de GGD en van het RIVM naar het ministerie van Volksgezondheid.”

Hij zucht. „Daar ben ik echt zo ongelooflijk klaar mee. Ik wil gewoon graag naar de horeca om te feesten zonder dat ik iedere keer naar de teststraat moet en een staaf in mijn neus geduwd krijg. En dan snap ik niet dat ze nu die coronatoegangsbewijzen gaan instellen terwijl de techniek erachter niet op orde is.”

'Geen hulp'

Ook Diana van de Wiel (34) uit Rosmalen baalt. Ze kreeg corona, al in maart vorig jaar, én heeft een vaccinatie ontvangen. Binnen het Nederlandse beleid volstaat dat om een prikbewijs in de app te krijgen.

Maar Van de Wiel heeft dat nog altijd niet binnen. „Ik ben gaan bellen naar het RIVM, dat stuurde me weer door naar de GGD, en die weer naar het ziekenhuis waar ik positief getest was. Het ziekenhuis zei dat de uitslag doorgestuurd was naar het RIVM. Ik heb het ook bij de huisarts geprobeerd en die zei dat ik beter maar gewoon een prikafspraak kon maken omdat ik me anders altijd zou moeten laten testen.”

Ze is woest. „Ik krijg op geen enkele manier hulp. De vrijheid om spontaan een avondje uit eten te gaan of bij mooi weer een dagje met mijn drie kinderen weg te gaan, is gewoon verdwenen als ik die code niet krijg.”

Herstelbewijs

Een complicerende factor is dat het enkel mogelijk is om een herstelbewijs aan te maken na een positieve testuitslag via de GGD. Een woordvoerder van Stichting Open Nederland meldt dat er momenteel gesprekken lopen met de CoronaCheck-app om te kijken of een positieve testuitslag via Testen voor Toegang ook kan worden gebruikt om een herstelbewijs te genereren.

Jos (67) uit Amstelveen kreeg in juni zijn tweede prik van AstraZeneca, maar kan nog altijd niet met de app aantonen dat hij is gevaccineerd. „’Er zijn geen gegevens van je vaccinatie beschikbaar’, staat er nu. De huisarts meldde mij dat het doorgegeven was aan het RIVM en het zou moeten werken, maar daar is het kennelijk niet goed aangekomen. De huisarts vertelde mij niet meer te kunnen doen.”

Hij heeft wel zijn gele boekje officieel laten afstempelen door de huisarts. Maar volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid is dat geen alternatief voor de Nederlandse QR-code. Daar schrikt Jos van. „Dan dien ik me dus straks te laten testen voor een horecagelegenheid terwijl ik gevaccineerd ben. Dat vind ik echt heel raar.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu