Veiligheidsberaad: begin mei 50.000 opvangplekken nodig voor Oekraïners als toestroom in het huidige tempo doorgaat

Foto: ANP

Gemeenten hebben begin mei 50.000 opvangplekken nodig als de toestroom van Oekraïners in het huidige tempo doorgaat. Het gaat ze lukken om dit aantal te realiseren zodat iedereen een dak boven het hoofd heeft, zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maandagavond na afloop van het overleg van de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s.

Volgens hem zijn veel gemeenten nog in onderhandeling over honderden of zelfs duizenden plekken. De grote opgave zit volgens Bruls in het zoeken van nog meer plekken daarna. ,,De makkelijke opvangplekken hebben we inmiddels wel geregeld”, zegt de burgemeester van Nijmegen. Hij rekent in de cijfers de duizenden bedden bij particulieren niet mee.

Nu heeft elke regio dezelfde opdracht gekregen om minimaal tweeduizend bedden te regelen. Veel regio’s zitten hier al ver boven. In de volgende stap gaan de burgemeesters over op maatwerk en ,,dan kunnen de getallen uit elkaar gaan lopen”. Als voorbeeld noemt hij een cruiseschip dat niet overal kan liggen.

Geen zekerheid

De burgemeesters willen van het kabinet graag weten hoeveel financiering ze krijgen voor de langere termijn. ,,Kunnen we panden voor een of twee jaar huren of zelfs aankopen. Die gebouwen kunnen wij op een later moment weer gebruiken voor woningzoekenden. Zolang gemeenten die zekerheid niet hebben, houdt ze dat tegen de huur of koop aan te gaan”, aldus Bruls.

Elke gemeente die nu geld voorschiet, krijgt dit van het Rijk terug, zegt minister Dilan Yeşilgöz van Justitie die ook bij de vergadering aanwezig was. Volgens haar is het lastig in te schatten hoeveel plekken er nodig zijn. ,,Wij moeten voorbereid zijn op elk scenario.”

Nieuws

menu