Verdachten uit Wolvega en Heerenveen wasten geld wit via autohandel en voerden drugs uit naar Scandinavië

Ten minste drie raadsleden zijn in december vorig jaar bedreigd door de bende. RENÉ WIEGMINK/PRONEWS

De politie heeft dinsdag zes aanhoudingen verricht in Wolvega en Heerenveen. Er zijn twee mannen van 30, een 20-jarige, 25-jarige, 27-jarige en een 36-jarige man aangehouden voor de handel in heroïne en cocaïne, witwassen en het vormen van een criminele organisatie.

De drugs voerden de mannen uit naar Scandinavië.

Na de aanhoudingen heeft de politie twee woningen in Heerenveen, vier woningen in Wolvega, een woning in Marknesse en een drietal bedrijfspanden in Wolvega doorzocht. In de bedrijfspanden hadden de mannen een autohandel.

Er werd gehandeld in auto’s die niet op naam stonden of ze deden bij die handel zwarte betalingen. Zo wasten zij het geld dat zij met de drugshandel verdienden wit. Bij de doorzoekingen vonden agenten ongeveer tien kilo harddrugs, een nepvuurwapen, ongeveer 15.000 euro contant geld, waaronder ook vals geld en 36 cilinders lachgas.

Op papier hadden deze mannen geen bezit of inkomen. „En toch reden ze in snelle auto’s en lieten het breed hangen. Het leek alsof deze mannen van de lucht leefden”, stelt Marjolein Wildeman, teamchef politie Zuidoost-Fryslân. Hiervoor maakten zij ook gebruik van zogenaamde katvangers; anderen die voor hen de panden huurden en de auto’s op naam hadden staan.

Mannen ‘gedroegen zich als de baas op straat’

Naast de criminele activiteiten schijnen de mannen ook zeer intimiderend aanwezig te zijn geweest in Wolvega. Volgens de politie gaven ze vooral in het horecagebied veel overlast en problemen. „De leden van deze groep gedragen zich alsof zij de baas zijn op straat. Dat merk je aan de toon en intimiderende houding waarop ze bijvoorbeeld horecaondernemers, inwoners, boa’s en politieagenten aanspreken”, stelt burgemeester André van de Nadort. „Ook gedroegen zij zich intimiderend ten opzichte van gemeenteraadsleden. Zij belden onaangekondigd op hun woonadressen aan en lieten weten op de hoogte te zijn van onderzoek van de gemeente naar hen.”

De mannen hadden volgens de politie een leidende rol in een groep van ongeveer 20 minderjarigen en jongvolwassenen. „Zij waren met hun rijkdom en status een voorbeeld voor de jongeren”, zo meldt de politie. Politie en hulpverlening zullen de komende periode gesprekken voeren met de jongeren, om zo te voorkomen dat zij zich verder inlaten met criminaliteit. „Om eens serieus te praten over welke afslag zij in het leven willen nemen. Kiezen zij voor het rechte pad, dan gaan we ons uiterste best doen om hen daarbij te helpen. Maar vandaag maakt ook duidelijk wat de gevolgen zijn als je kiest voor de andere afslag”, zegt Van de Nadort.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Misdaad
menu