Verkiezingen: Hoe werd in jouw wijk gestemd?

Hoe werd er in jouw wijk of buurt gestemd? Dagblad van het Noorden zette alle uitslagen op kaart.

De kaart hieronder toont alle stembureaus in Groningen en Drenthe. Onder de kaart staan een paar opvallende uitslagen op een rijtje.

 

Mobiele app-bezoekers vinden de kaart hier.

Rijk kleurenpalet

De verkiezingskaart van 2012 kende slechts twee kleuren, de nieuwe kaart kent een veel rijker kleurenpalet. VVD komt in meer dan 200 stembureaus als grootste uit de bus. SP, CDA en PVV haalden alle drie bij meer dan 100 stembureaus de meeste stemmen.

Nog 1 rood stipje over

Van de in 2012 633 roodgekleurde stembureaus is nu slechts nog een stipje op de kaart overgebleven. In Winsum, de thuisbasis van PvdA’er William Moorlag, staat het stembureau waar PvdA met 168 stemmen de meeste stemmen haalde.

Wilders populairder dan Rutte, VVD populairder dan PVV

Hoewel VVD de meeste stemmen heeft gekregen bleek Geert Wilders populairder dan Mark Rutte in de provincie Groningen. Wilders kreeg 604 meer voorkeurstemmen dan Rutte en was daarmee de populairste kandidaat in de provincie. De partij van Wilders kent relatief meer aanhang in Drenthe. De gemeente Emmen is de enige gemeente waar de PVV meer dan 10.000 stemmen heeft behaald.  

Nieuwe partijen

De nieuwe partijen bleken niet erg populair onder de Drenten en Groningers. Uitzondering hierop is Forum voor Democratie die als enige nieuwkomer meer dan 10.000 stemmen kreeg. De tweede grootste nieuwkomer, DENK, kreeg veel minder stemmen: 2652. Ruim 65% van deze stemmen zijn afkomstig uit Groningen. Drenten stemmen verhoudingsgewijs weer meer op Forum voor Democratie.


De uitslagen per stembureau zijn op verschillende manieren verkregen

  • Ongeveer de helft van de gemeenten heeft de uitslagen gepubliceerd op internet.
  • In twee gemeenten moesten de uitslagen handmatig in het gemeentehuis worden overgeschreven.
  • Van de overige gemeenten heeft het merendeel de uitslagen op verzoek van Dagblad van het Noorden aangeleverd.

Noot: De uitslagen per stembureau kunnen een vertekend beeld geven doordat kiezers tegenwoordig in elk bureau mogen stemmen. Daardoor is bijvoorbeeld het aantal stemmers in gemeentehuizen vaak oververtegenwoordigd.

Veel fouten bij stemmentelling

Bij het handmatig tellen en verwerken van de stemmen van de Tweede Kamerverkiezingen is vorige week veel misgegaan. Dat concludeert de stichting Politieke Academie, die de uitslagen per stembureau van alle gemeenten heeft verzameld. Als voorbeelden noemt voorzitter Frank van Dalen gemeenten die de uitslag van een compleet stembureau missen, stembureaus waar de drie grootste partijen ontbreken en een gemeente die drieduizend stemmen kwijt is. De Kiesraad, die zelf niet beschikt over de uitslagen per stembureau, wil niet reageren op “cijfers die wij niet hebben.” Veel fouten lijken te zijn ontstaan door de combinatie van de ongebruikelijk grote stembiljetten en de hoge opkomst.

Ook in het Noorden ging het een ander mis. In Drenthe zijn op onverklaarbare wijze bijna tweehonderd stembiljetten meer of minder geteld dan er werden uitgegeven, in Groningen bijna driehonderd.

Ook de Tweede Kamer, die afgelopen zaterdag de verkiezingsuitslag controleerde op basis van de papieren processen-verbaal van de hoofdstembureaus, constateert veel fouten. Zo zijn er tijdens de verkiezingen overvolle stembussen geopend om de formulieren aan te stampen, zijn er stembiljetten herverdeeld over de bureaus, kampten sommige bureaus met een tekort aan formulieren en hadden enkele gemeenten meerdere stembureaus ingericht op één locatie zodat de medewerkers het overzicht kwijtraakten. Volgens Van Dalen laten de talloze onregelmatigheden zien we snel terug moeten naar een digitale manier van stemmen, een mening die wordt gedeeld door veel gemeenteambtenaren met wie deze krant heeft gesproken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Verkiezingen 2017
menu