'Verkoudheid kan coronavirus tijdelijk uit lichaam verjagen'

Het rhinovirus, veroorzaker van verkoudheid, infiltreert in een cel.

Een verkoudheid treedt niet alleen op als klacht bij het coronavirus, het kan Covid-19 juist ook verdrijven uit het lichaam. Dat melden onderzoekers van de universiteit van Glasgow.

De wetenschappers namen het rhinovirus onder de loep, verantwoordelijk voor een van de meest voorkomende en vrij onschuldige verkoudheden. Dat virus lijkt echter het uit Wuhan overgewaaide coronavirus niet naast zich te dulden in menselijke lichaamscellen, zo wijst de studie uit. En omdat het rhinovirus zoveel voorkomt, zou het deze lente een onverwachte maar zeer welkome ’partner’ kunnen zijn in de strijd tegen corona.

Virussen bestrijden elkaar

Kort gezegd zit het zo: sommige virussen gaan na binnenkomst - via bijvoorbeeld de neus, oren of ogen - de strijd met elkaar aan om iemand te besmetten. Andere virussen laten juist vrije ruimte voor meer ziektes. Het rhinovirus kan klachten veroorzaken als een loopneus, keelpijn, hoofdpijn, hoesten en soms koorts en gaat het liefst geïsoleerd z’n gang, dus zonder andere virussen die zich in de lichaamscellen verzamelen. Het kan ook schadelijk zijn voor dieren, zoals onlangs in de paardenwereld het geval was.

Volgens de onderzoekers blijkt dat het rhinovirus en Sars-CoV-2 elkaar bestrijden. Als het rhinovirus 24 uur eerder in de luchtwegen beland, is corona zelfs kansloos om zich in het lichaam te nestelen, meldt de BBC. „Sars-CoV-2 komt dan nooit van de grond en wordt zwaar afgeremd door het rhinovirus”, zegt onderzoeker Pablo Murcia tegen de Britse omroep. „Dat is absoluut fascinerend, want bij een hoge aanwezigheid van het rhinovirus, kan het nieuwe Sars-CoV-2-infecties stoppen.”

’Bescherming’ tijdelijk

Zodra de verkoudheid voorbij is, neemt de kans op een coronabesmetting juist weer toe. Het voordeel speelt dus maar tijdelijk op. Een studie daarover is recent in de Journal of Infectious Diseases gepubliceerd. Murcia benadrukt dat alleen een prik langere bescherming kan bieden. „Het maximale effect zal van de vaccinaties moeten komen.”

De Belgische viroloog Marc van Ranst houdt een slag om de arm. „We kunnen niet zomaar zelf kiezen om verkouden te zijn en te blijven. Er is nog veel onderzoek nodig. Laten we maar gewoon blijven vaccineren om de pandemie het hoofd te bieden”, zegt hij tegen Het Laatste Nieuws.

Nieuws

Meest gelezen

menu