Verloopt jouw groene vinkje van de CoronaCheck? Je wordt gewaarschuwd in de app zelf

Foto: ANP

Mensen van wie het groene vinkje verloopt, krijgen hierover informatie in de CoronaCheck-app zelf. Die zien ze als ze de app openen, aldus het ministerie van VWS. Het raadt mensen aan om regelmatig de app te openen om te zien of het vervallen van het vinkje in hun geval aan de orde is en niet te wachten tot ze bijvoorbeeld voor een restaurant, een theater of op Schiphol staan.

Wanneer de vinkjes precies gaan vervallen staat nog niet exact vast. De nieuwe regels waarvan het verdwijnen het gevolg is, moeten eerst gepubliceerd worden in de Tijdelijke regeling maatregelen Covid-19. Die publicatie is wel aanstaande.

Er worden ook mededelingen en waarschuwingen geplaatst op sites als CoronaCheck.nl en gedeeld via sociale media. Verder wordt er speciaal gecommuniceerd naar bepaalde doelgroepen, zoals laaggeletterden, mensen die digitaal niet zo vaardig zijn en ook senioren. Dat gebeurt ook via bibliotheken en corona.steffie.nl, de site waar informatie over corona, maatregelen en coronapassen op zo eenvoudig mogelijke wijze wordt uitgelegd. Mensen met een papieren bewijs krijgen eveneens speciale aandacht.

Half miljoen mensen

Door nieuwe regels gaan om te beginnen naar schatting ruim een half miljoen mensen hun groene vinkje zeer binnenkort kwijtraken. Zij moeten zich dus laten testen als ze naar bijvoorbeeld de kroeg of de bios willen of een vliegreis willen maken. De situatie treft vooral mensen die nog geen boosterprik hebben gehad en van wie de eerste volledige vaccinatie langer dan 270 dagen geleden is. Een groen vinkje op basis van een coronabesmetting blijft straks 180 dagen geldig.

Nieuws

menu