Dit vinden 10 noordelingen van de versoepeling van de coronamaatregelen: 'Het blijft drama, 30 bezoekers is te weinig'

Vrijwel lege winkelstraten en lege terrassen in Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

De maatregelen om het coronavirus in te dammen, worden versoepeld. Belanghebbenden in het Noorden reageren.

Yogalerares: 'Wat betekent dit financieel?'

 

Rhodes Selhorst moet wachten tot 1 september, of er moet voor yoga net als voor de sportscholen alsnog een opening komen. Pech, maar toch prijst Selhorst - ze heeft een yogastudio in De Puddingfabriek in Groningen - zich gelukkig. ,,Mijn cursisten zitten vaak al jarenlang bij mij. Die laten me niet zomaar in de steek.”

Ze is online les gaan geven. ,,Soms zie je een kind of een cavia door het beeld lopen. Of is de buurman aan het boren. Dat is niet erg, mijn lessen zijn juist bedoeld om goed om te kunnen gaan met stress.” Waar ze tegenop kijkt, is de 1,5-meterregel als ze weer open mag. Dan kan nog maar de helft van de cursisten in de zaal. ,,Wat betekent dit financieel?”

Horeca-ondernemer: 'Het blijft een drama voor de horeca'

 

,,Het blijft een drama voor de horeca”, meent horeca-ondernemer Luurt Duursema. ,,Feestcafés, disco’s en clubs blijven dicht. Ik heb Beachclub Mambo aan het Marktplein in Winschoten, maar daar heb ik een cafévergunning voor. Dus mag ik open of niet?"

,, Sfeervol wordt het zeker niet met 30 mensen aan tafeltjes, op anderhalve meter afstand van elkaar. Om nog maar te zwijgen of deze maatregel winstgevend is. Dat is het op deze manier zeker niet. En, wat dacht je van handhaving? Hoe reageert iemand na vijf pilsjes. Toch anders dan een klant die een koffie heeft gehad. Zoals ik nu de nieuwe maatregelen beschouw ga ik op 1 juni om twaalf uur ‘s middags niet open.”

Burgemeester: 'Heel vervelend voor de ondernemers'

 

Horecazaken hadden even de hoop dat ze iets eerder dan 1 juni open konden, zodat ze een groter deel van het Pinksterweekend mee konden pakken. Geen goed idee, besloten de regioburgemeesters maandagavond.

 ,,Heel vervelend voor de ondernemers, maar het is het beste om ons aan het spoorboekje te houden zoals dat eerder is gecommuniceerd”, zegt Marco Out, regioburgemeester en eerste burger van Assen. ,,Het is heel mooi dat horeca-ondernemers weer wat kunnen opstarten, dat gun ik ze. Maar het blijft een fragiel evenwicht. Er voor zorgen dat iedereen zich in de zaken aan de regels houdt, is in de eerste plaats een taak van de ondernemers zelf.”

Bioscoopondernemer: 'Dertig bezoekers is te weinig om geld te verdienen'

 

,,De horeca mag 1 juni om 12 uur open. Ik ga ervan uit dat het ook voor de bioscopen geldt. De regel 30 bezoekers inclusief personeel is veranderd in 30 bezoekers exclusief personeel. Wij mogen dus eigenlijk twee extra bezoekers binnenlaten. Voor grote bioscoopcomplexen met meer medewerkers is het nog gunstiger", zegt Frans Einhaus van Astra Bioscopen in Klazienaveen.

,,We gaan straks niet meer in beide zalen tegelijk om 20 uur beginnen. Er moet twintig minuten tussen het begin van de voorstellingen zitten. Ook gaan we wat minder films draaien. Astra telt 236 stoelen. Per zaal mogen we 30 bezoekers binnenlaten. De capaciteit ligt 70 procent lager dan normaal. Dat is veel te weinig om geld te verdienen. Als we ons met z’n allen goed gedragen, dan mogen we per 1 juli opschalen naar 100 bezoekers. Dan wordt het weer interessant voor ons.’’

'Blij dat leerlingen weer naar school kunnen'

 

,,Ik ben blij dat leerlingen weer naar school kunnen’’, zegt Rolf Mulder van het Hondsrug College Emmen. ,,Maar op anderhalve meter afstand kunnen we per dag maar zo’n 25 tot 30 procent van de leerlingen bergen. En het is bijna zomervakantie: we hebben nog maar veertien lesdagen.’’

 De school wil daarom alleen leerlingen die achterlopen laten komen en leerlingen die nog toetsen en praktijkopdrachten moeten maken. ,,Alle anderen houden onderwijs op afstand.’’ Als leerlingen ver weg wonen, regelt de school vervoer. ,,Ik weet nog niet hoe, maar gaan we doen.’’ Leraren proberen nog wel elke klas bij elkaar te krijgen. ,,Iedereen wil elkaar graag zien.’’

Directeur Atlastheater: ‘We gaan kijken wat we in de zomer nog kunnen doen’

 

,,Dat hadden we al wel verwacht”, zegt directeur Machteld van der Werf van het Atlas Theater over de het besluit om dertig mensen exclusief personeel in plaats van inclusief tot de zaal toe te laten.

 ,,We kunnen nu ook kijken of we weer wat met het theatercafé kunnen doen. Morgen komen we met onze ploeg bijeen om te kijken of we voor juni en juli leuk familievoorstellingen kunnen nerzetten. Er zijn theaters die pas naar september kijken, of zelfs januari, maar ik merk dat er behoefte is. Kleine Parade-achtige dingen, van maximaal een half uur en dat dan een aantal keer.

Rudolf Bosch: 'Ik maak mij zorgen over de leerkrachten'

 

„Het had ons niet heel veel uitgemaakt als de kinderen nog gedeeltelijk thuis waren gebleven tot aan de zomervakantie”, zegt Rudolf Bosch (35) uit Koekange. Hij is vader van Floris (6), leerling in groep 3 van obs De Rozebottel, Matthijs (3) en de zeven weken geleden geboren Luuk.

 „Ik maak mij wel zorgen over de leerkrachten, velen behoren tot de risicogroepen. Het is te hopen dat zij hierdoor niet ziek worden. Ik ben wel heel erg onder de indruk hoe strak ze op school alles organiseren. Het thuisonderwijs was binnen een week geregeld.”

Niettemin was het een hectische periode voor de familie Bosch, met de geboorte van Luuk en het gedwongen thuisonderwijs van de kinderen. „Het is een geluk bij een ongeluk dat mijn vrouw Jennifer net zwangerschapsverlof had. Ze werkt in het voortgezet onderwijs. Ik werk ook thuis, we konden Floris dus goed helpen. Maar ik vrees dat andere kinderen wel leerachterstanden hebben opgelopen, voor hen is het wel belangrijk dat de scholen weer helemaal opengaan.”

Klompenmuseum blijft dicht: 'Wij durven het nog niet’

 

,,Wij gaan niet per 1 juni open”, zegt Bertus van den Hof van het Klompenmuseum in Eelde.

,,Wij vinden het nog niet verantwoord. We willen het per maand bekijken. Ons besluit heeft alles met onze vrijwilligers te maken. We zijn vrijwel allemaal op leeftijd, we willen niet het risico lopen dat we ziek worden of andere besmetten. Een van ons zei: ‘Als ik mijn kleinkinderen niet eens mag zien, dan kan ik ook geen museumgasten rondleiden.’

,,Ons museum draait volledig op vrijwilligers. We hebben geen betaalde krachten, we hebben geen hypotheek en we hebben weinig vaste lasten. We zijn een stichting, we hoeven alleen aan ons zelf verantwoording af te leggen.”

Hoogleraar ouderengeneeskunde: 'Versoepeling bezoekverbod is een verrassing'

Dat het bezoekverbod in verpleeghuizen op 25 mei versoepeld wordt, was voor Sytse Zuidema, hoogleraar ouderengeneeskunde aan het UMCG, een verrassing.

,,De resultaten van de proef met één vaste bezoeker in 26 verpleeghuizen zijn pas op 22 mei bekend. Kennelijk heeft de minister er veel vertrouwen in dat het goed gaat. Waarschijnlijk voelde hij ook wel druk uit de samenleving om te versoepelen. In het buitenland, in Duitsland, België en Frankrijk, wordt bezoek onder gecontroleerde omstandigheden al toegelaten.

,,Het is natuurlijk heel schrijnend dat ouderen die noodgedwongen in een verpleeghuis zitten helemaal geen bezoek mogen krijgen. Nu mag er dan onder allerlei voorwaarden één bezoeker, en dat blijft een hard gelag. Je kan nog niet gezellig met de familie langs.

Alleen locaties die er ‘klaar voor zijn’ mogen open. ,,Dat zal nog niet overal zijn want er heerst ook wel angst, met name in verpleeghuizen die zelf besmettingen hebben meegemaakt.’’

Annie Veenema: 'Voor de reisbranche is er geen nieuws'

 

,,Voor de reisbranche was er geen nieuws. Zo lang andere landen hun grenzen dicht houden kun je ook nergens heen. Italië en Spanje hebben wel aangekondigd dat ze opengaan, maar ik zie het nog niet gebeuren dat mensen massaal met het vliegtuig of per bus daarheen reizen. Dat zegt Annie Veenema, eigenaar TravelXL Reisburo in  Borger.

,,Voorlopig geldt code oranje. Je mag er alleen naartoe als het strikt noodzakelijk is. Sommigen zullen de stoute schoenen aantrekken en in de auto stappen, maar de meerderheid denkt: ik sla wel een jaartje over. Bijna alle zwaar getroffen sectoren hebben uitzicht op verbetering behalve de reisbranche. Woensdag is voor mij een veel belangrijker dag dan vandaag. Dan wordt bekend welke financiële steunmaatregelen voor bedrijven in stand worden gehouden en of er extra voorzieningen worden getroffen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu