Versoepelingen met kerst of niet: zo vieren andere Europese landen de feestdagen in coronatijd

Verschillende Europese landen hebben ‘kerstbestanden’ aangekondigd. Even wat minder streng zijn tegen het coronavirus. Want de druk is fors vanuit de bevolking én de economie: we willen de feestdagen graag redden, kun je in alle talen horen. Dus wat zijn zoal de plannen bij de buren en verder weg?

Engeltjes met mondmaskers. In de chocoladefabriek 'Confiserie Felicitas' in Hornow in de voormalige DDR zijn ze er helemaal klaar voor.

Engeltjes met mondmaskers. In de chocoladefabriek 'Confiserie Felicitas' in Hornow in de voormalige DDR zijn ze er helemaal klaar voor. Foto: EPA

Hierbij een overzicht waarbij uiteraard moet worden aangetekend dat niets zo veranderlijk is als coronabeleid, dus een versoepeling kan zomaar worden teruggedraaid.

Duitsland

Hét grote voorbeeldland tijdens de eerste coronabesmettingen, maar nu zelf bezorgd om de tweede golf. Duitsland werkt met hotspots (meer dan 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners) en coldspots (als er minstens twee weken flink onder de 50 wordt gemeld). De noordelijke deelstaten Mecklenburg-Vorpommern en Schleswig-Holstein horen tot veilig gebied en hebben daarom minder strenge regels dan elders. Duitsers hoeven geen eenzame kerstdagen mee te maken, beloofde bondskanselier Angela Merkel die als geen ander kan voorrekenen hoe snel het virus zich kan vermenigvuldigen.

Overal waar mensen langere tijd samen zijn moet een mondkapje worden gedragen. Familiebezoek is beperkt tot maximaal vijf mensen, kinderen tot 14 jaar uitgezonderd. Maar in principe geldt waar mogelijk toch een milde versoepeling van 20 december tot en met 1 januari. Dan mogen er weer maximaal tien mensen op bezoek komen. De overige coronamaatregelen werden deze week verlengd tot 10 januari. Onder meer restaurants, musea en theaters blijven gesloten in deze zogenoemde ‘lockdown light’, die inmiddels een maand duurt.

België

Het zal een ‘intieme kerst’ worden, voorspelt de Belgische premier De Croo. Héél intiem, want per huishouden mag maximaal één gast aanschuiven. Alleenwonenden mogen nog twee knuffelcontacten ontvangen. Ook de niet-essentiële winkels in België zijn sinds deze week weer open - op voorwaarde dat er binnen dertig minuten wordt gewinkeld en met het verplichte mondmasker op.

De straten in België zullen verlaten zijn rond de kerst en als 2021 begint. De avondklok blijft en voor de feestdagen komt er een algemeen vuurwerkverbod. Volgens De Croo blijft de situatie in het land nog steeds ,,bijzonder gevaarlijk”.

Groot-Brittannië

De Britten is een vijfdaagse ‘periode van genade’ toegezegd tussen 23 en 27 december. Het komt erop neer dat mensen uit drie verschillende huishoudens bij elkaar op bezoek mogen en bijvoorbeeld ook samen naar de kerk zolang ze binnen hun ‘exclusieve bubbel’ blijven. Verder blijft het land opgedeeld in tiers (lagen) waar afhankelijk van de besmettingsgraad verschillende beperkingen gelden. Het noorden en midden van Engeland zitten nog met de strengste laag, inclusief geen huisbezoek van derden, geen bioscoopbezoek en een zeer dringend advies niet van of naar deze gebieden te reizen.

,,Het virus weet niet dat het kerst is, dus we moeten allemaal voorzichtig zijn”, aldus premier Boris Johnson die zelf werd geveld door het virus. Vanuit de medische wereld klinkt grote bezorgdheid over de versoepeling van de maatregelen. Een nieuwe golf besmettingen zou zich in de eerste week van het nieuwe jaar kunnen aandienen. koningin Elizabeth en prins Philip zullen de kerst dit jaar niet traditiegetrouw op het landgoed Sandringham vieren. Het hoogbejaarde echtpaar kiest voor rustige feestdagen in Windsor Castle. Ook kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla blijven dit jaar thuis met kerst vanwege de coronacrisis.

Frankrijk

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn klagende en mokkende landgenoten in principe een redelijk normaal kerstfeest in het vooruitzicht gesteld. Vanaf 15 december gelden nieuwe regels en mag er weer vrij door het land worden gereisd. De lockdown is vervangen door een avondklok tussen 21.00 en 06.00 uur, met uitzonderingen voor kerstavond en oudejaarsnacht. Aangeraden wordt met kerst niet meer dan zes volwassenen (plus kinderen) thuis te ontvangen. Restaurants blijven gesloten tot ten minste 20 januari, tot groot verdriet van de horeca die een topomzet misloopt.

Het land is net als Groot-Brittannië opgedeeld in drie risicozones. In de rode gebieden moeten mensen waar mogelijk thuis blijven, terwijl het reizen tussen de minder zwaar getroffen gele zones nog is toegestaan. Maar op 25 en 26 december en op 1 januari mogen Italianen hun woonplaats niet verlaten. De regering overweegt ook nog een verplichte quarantaineperiode van 10 dagen voor mensen die uit het buitenland komen. Dat dan om te voorkomen dat mensen gaan skiën in buurlanden.

Spanje

In Spanje wordt door de regering nog onderhandeld over de invulling van de feestdagen met de regionale autoriteiten. Premier Pedro Sanchez heeft al gewaarschuwd dat hij hoe dan ook kiest voor een ‘veilige kerst’ wat betekent dat er weinig geknuffeld gaat worden. Naar verluidt mogen er rond de feestdagen per huishouden maximaal zes personen op bezoek komen. De avondklok zal met kerst en nieuwjaar met twee uur worden opgeschoven naar 01.00 uur. De kerstmis mag doorgaan, maar zonder gezang. Er wordt nog nagedacht over vragen als mag je bejaarde verwanten uit uit verpleeghuis halen om samen de kerstdagen te vieren.

Wintersportlanden

Tijdens de eerste coronagolf bleken wintersportgebieden brandhaarden van het virus. Meerdere van de eerste coronabesmettingen in Nederland konden worden herleid tot gebieden in Oostenrijk en Noord-Italië. In Oostenrijk mogen de skipistes open vanaf 24 december. Bondskanselier Sebastian Kurz geeft daarmee geen gehoor aan een verzoek van zijn Duitse collega aan alle Alpenlanden om de pistes dit jaar gesloten te houden om de corona-uitbraak te remmen.

Tijdens het skiseizoen worden geen winterse markten georganiseerd en blijven restaurants en accommodaties aanvankelijk gesloten. De horecagelegenheden mogen op 7 januari de deuren weer openen. Frankrijk houdt de eigen skipistes gesloten, in tegenstelling tot Oostenrijk en Zwitserland. Volgens lokale Zwitserse autoriteiten heeft het afblazen van het skiseizoen een te grote economische impact.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu