Vier vragen over Super Tuesday

'Donald Trump doet denken aan Hitler' ANP

Het is D-day voor Hillary Clinton en Donald Trump. Een groot deel van de Amerikanen mag dinsdag naar de stembus en een goede uitslag zou kunnen betekenen dat Trump en Clinton de kandidatuur van hun partij kunnen grijpen.

Wat is Super Tuesday?
Super Tuesday is de eerste dag waarop een grote groep staten op dezelfde dag naar de stembus gaan in de voorverkiezingen om het presidentschap van Amerika. Doordat er zoveel staten tegelijk naar de stembus gaan, speelt deze dinsdag vaak een grote rol in het bepalen van de uiteindelijke winnaars van de voorverkiezingen. Oftewel, welke twee kandidaten - een Democraat en een Republikein - het tegen elkaar opnemen in de strijd om het presidentschap.

Wat gaat er dinsdagavond gebeuren?

Op Super Tuesday kunnen Amerikaanse burgers in sommige staten de hele dag naar de stembus. Dat zijn de zogenaamde primaries. In andere staten moeten Amerikanen zich registreren om bij een caucus, een partijbijeenkomst, aanwezig te zijn. Alleen daar kan worden gestemd. Niet in iedere staat wordt voor beide partijen gestemd.

De eerste stembussen sluiten op Super Tuesday om 1.00 uur in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd). In Texas sluiten de laatste stembussen om 5.00 uur. Het duurt dan nog enkele uren voordat de definitieve uitslagen bekend zijn. Net als in Nederland komen de uitslagen per gemeente binnen.

Een eigenaardigheid van de Amerikaanse uitslagenavonden is het zogenaamde ‘callen’. Dit betekent dat de grote nieuwsorganisaties op basis van de reeds getelde stemmen de uitslag alvast vastleggen. Vaak weten de nieuwsorganisaties welke kant het op gaat en wordt een staat al snel toegekend aan een kandidaat. Is het spannend dan wordt het ‘too close to call’.

Waar gaan Amerikanen naar de stembus?

Alabama: Zowel Democraten als Republikeinen stemmen in een primary.

Alaska: Primary alleen voor de Republikeinen.

American Samoa: Primary van de Democraten.

Arkansas: Primary van zowel de Democraten als de Republikeinen.

Colorado: Beide partijen houden hun voorverkiezingen.

Georgia: Zowel de Republikeinen als de Democraten houden een primary.

Massachusetts: Kiezers van beide partijen mogen in een primary stemmen.

Minnesota: Democraten en Republikeinen mogen in een caucus stemmen.

Oklahoma: Beide partijen houden hun primaries.

Tennessee: Democraten en Republieken stemmen in een primary.

Texas: Zowel Republikeinse als Democratische primaries.

Vermont: Een primary van zowel Republikeinen als Democraten. 

Virginia: Zowel Democraten als Republikeinen stemmen in een primary.

Wie maakt de meeste kans om op Super Tuesday te winnen?

Republikeinse kandidaat Donald Trump ligt in peilingen ver voor op zijn belangrijkste tegenstrevers, Marco Rubio en Ted Cruz. Bernie Sanders lijkt het onderspit te delven tegen zijn opponente en voormalig First Lady Hillary Clinton.

Wel zijn er een aantal staten waar de kans bestaat dat zowel Clinton als Trump niet zullen winnen. De Republikeinse voorverkiezing is Texas waarschijnlijk voor Ted Cruz. Dat is zijn thuisstaat en Amerikaanse kiezers hechten daar veel waarde aan. Om dezelfde reden lijkt Vermont bij de Democraten een zekere zaak voor Bernie Sanders. Ook maakt hij waarschijnlijk een goede kans in een van de meest linkse staten van het land: Massachusetts.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu