Ramen open of dicht in de hitte? Met deze vijf tips houd je op warme dagen huis én hoofd koel

Een leilinde doet prima dienst als zonnescherm. Foto Wikimedia Commons

Het wordt warm deze week. Hoe zorg je voor een koel huis als het kwik stijgt? Vijf tips.

1) Tochten doe je 's ochtends en 's avonds

Luiken en zonneschermen helpen de zon buiten de deur te houden. Bij gebrek daaraan is het meest gehoorde advies: ramen en gordijnen dicht houden. Om het huis wat af te laten koelen, kan je het beste 's ochtends vroeg (voordat het echt heet wordt) ramen en deuren tegenover elkaar open zetten. Laat het een uurtje flink doortochten en doe daarna alles weer dicht, zo blijft het huis ietwat koel.

2) Zorg voor (natuurlijke) zonwering

Een luifel zorgt voor de nodige schaduw op het huis, maar als je groene vingers hebt, kan je overwegen leilindes voor je huis te planten. De takken van de lindeboom worden horizontaal aan een frame gebonden, waardoor een natuurlijk zonnescherm ontstaat. De zachtgroene bladeren houden in de zomer de zon tegen. Als in de winter het blad eraf is, komt de zon er juist doorheen. Een mooie klimplant op de muur en een groendak zorgen ook voor koelte.

3) Stekkers uit de stopcontacten

Aangesloten elektrische apparaten geleiden stroom en produceren warmte. Dat is zelfs het geval als het apparaat op 'stand-by' staat. Om het huis koel te houden, is het daarom verstandig alle apparaten die je niet gebruikt los te koppelen. Scheelt toch weer een paar graden.

4) Gewoon wat minder doen

In het verlengde van tip 3, is een oerdegelijk advies om het simpelweg rustig aan te doen in huis. Stel werkzaamheden als stofzuigen en de ramen lappen uit tot het minder warm is. Plan het zo dat je op koelere momenten (bijvoorbeeld 's ochtends al) het avondeten voorbereid en maak een lekkere (koude) zomermaaltijd, dan hoeft er ook geen oven of gasfornuis aan te pas te komen. Een klusje wat wel voor wat verkoeling kan zorgen, is het ophangen van de was. Als je die in de slaapkamer ophangt, zorgt het voor wat koelere lucht.

5) (Doe-het-zelf)-airco

De airco's, aircoolers en ventilatoren gaan als warme broodjes over de toonbank de afgelopen dagen. Bij de vorige hittegolf, in juni, ging de vestiging van de MediaMarkt aan het Sontplein in Groningen door zijn hele voorraad koelelektronica heen. Mocht je naarstig op zoek zijn naar verkoeling, dan kan je misschien nog net iets aanschaffen.

Maar je kan ook makkelijk zelf een airco maken. Leg een aantal koelelementen of petflessen met water in de vriezer. Als het water bevroren is, leg je het in een pastic bak. Ventilator erachter en laat de lucht erlangs stromen voor een verkoelend briesje.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
hitte
menu