Vijf vragen over het zika-virus

Het zika-virus grijpt om zich heen in Zuid-Amerika. In Suriname kent bijna iedereen wel iemand die besmet is geweest en in Brazilië is bijna nergens nog anti-muggencrème verkrijgbaar. Vijf vragen over de ziekte.

Wat is het zika-virus?

Het zika-virus wordt overgebracht door muggen uit de Aedes-familie. Van alle mensen die besmet raken, krijgt een op de vier mensen klachten. Voor een gezonde volwassene kan een beet van een besmette mug niet zoveel kwaad. Voor ongeboren kinderen is het virus wel heel gevaarlijk. Het kan leiden tot een kleine schedel, waardoor de hersenen niet volledig kunnen groeien. Met een verstandelijke beperking als gevolg. In Brazilie werden vorig jaar 3500 baby's geboren met onvolgroeide hersenen.

Het Zika-virus werd in 1947 ontdekt in Uganda en Tanzania. Tijdens het WK voetbal in 2014 in Brazilie is het virus waarschijnlijk naar Zuid-Amerika gekomen.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van het virus zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Er is geen behandeling mogelijk. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen.

Waar heerst het zika-virus nu?

Het virus heerst inmiddels in zeker 27 landen in Zuid- en Midden Amerika . Het RIVM waarschuwt zwangere vrouwen en reizigers met een immuunstoornis of chronische ziekte dan ook om niet naar deze landen te gaan. De verantwoordelijke mug komt ook voor op de Antillen en in Suriname.

Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) krijgen alleen Canada en Chili in het Amerikaanse continent niet te maken met de uitbraak omdat de mug daar niet voorkomt.

Komt het virus naar Nederland?

De kans is heel erg klein dat het virus zich in Nederland verspreidt, omdat de mug hier niet voorkomt. Tien Nederlanders zijn besmet geraakt met het zika-virus. Ze hebben de ziekte in de afgelopen weken opgelopen in Suriname. Het is niet bekend hoe het met de patiënten gaat. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Is er een oplossing in zicht?

Er is nog geen vaccin om een infectie te voorkomen. De gezondheidsautoriteiten in El Salvador, Colombia en Brazilië raden vrouwen in die landen aan om hun zwangerschap uit te stellen.

In een Braziliaanse stad is een test gedaan met een genetisch gemanipuleerde mannetjesmug die het zika-virus moet stoppen, meldt de NOS. Die mug kan zich voortplanten, maar zijn nakomelingen gaan dood voor ze zelf vruchtbaar zijn. Daardoor wordt het aantal muggen snel minder. Het virus nam in deze stad met 82 procent af.

Wil je op vakantie naar een land waar de mug voorkomt? Dan raadt het RIVM aan om bedekkende kleding te dragen, de huid in te smeren met een middel dat Deet bevat en onder een klamboe te slapen.

Nieuws

Meest gelezen

menu