Vijf vragen: raak ik als wappie mijn bankrekening kwijt?

Organisaties die desinformatie of complottheorieën over het coronavirus verspreiden zijn niet meer welkom bij Rabobank. Ook andere banken zouden wappie-organisaties er actief uitwerken. Kan dat zomaar?

Foto: ANP

Foto: ANP

Wat is er aan de hand?

„Rabobank faciliteert geen initiatieven die actief complottheorieën en andere bewezen desinformatie verspreiden”, zo bevestigde een woordvoerder woensdag na berichtgeving uit NRC over een intern memo. Hij benadrukt dat het niet gaat om particuliere klanten die waanideeën of bedenkingen over het coronavirus hebben, maar over zakelijke klanten die als doel hebben om desinformatie en complotten te verspreiden.

Heeft alleen Rabobank dit beleid?

Meer financiële instellingen willen niet geassocieerd worden met viruswappies, zelfs niet met coronaprofiteurs. Recent onthulde De Telegraaf bijvoorbeeld al dat Vermogensbeheerder Wealth Management Partners de omstreden mondkapjesondernemer Sywert van Lienden wegstuurde. ING wees de dansschool van Willem Engel de deur, nadat de bank erachter kwam dat hij de rekening had gebruikt voor actiegroep Viruswaarheid. Volgens NRC klopt Engel tevergeefs bij andere banken, waaronder Triodos, aan voor een nieuwe zakelijke rekening.

Mag dit allemaal zomaar?

In principe mag elk bedrijf klanten weigeren, zo lang er maar geen sprake is van discriminatie. Zo schrappen ook Facebook, Twitter en YouTube gebruikers die onwaarheden over het coronavirus of -vaccin verspreiden. Zelfs de voormalige Amerikaanse president Donald Trump werd in de ban gedaan.

In dit geval beroepen banken zich op de algemene bankvoorwaarden, waar een klant mee akkoord moet gaan voor het openen van een rekening. Daarin staat letterlijk dat de rekening ‘niet gebruikt mag worden voor zaken die in strijd zijn met de wet’ of ‘om andere redenen onrechtmatig zijn’ en ‘de relatie of reputatie van de bank schade kan toebrengen’.

Nu is het verspreiden van misinformatie en complotten niet wettelijk verboden. Hoewel de Rijksoverheid de vrijheid van meningsuiting vooropstelt, noemt het de verspreiding van desinformatie wel ‘een bedreiging voor onze rechtsstaat’. Kennelijk trekken banken hier ook een grens.

Kan ik mijn bankrekening kwijtraken omdat ik niet in corona geloof?

Nee, benadrukt ook de zegsman van Rabobank. Het beleid betreft louter zakelijke rekeningen. Zo raakte Engel bij ING ook zijn privérekening niet kwijt, maar alleen die van zijn dansschool. Particuliere klanten moeten het sowieso wel erg bont maken om hun betaalrekening definitief kwijt te raken.

Wanneer kan ik als particulier mijn betaalrekening dan wel kwijtraken?

Van de wet mag een bank eenzijdig een rekeninghouder eruit gooien als de klant de rekening heeft gebruikt voor criminele activiteiten, is veroordeeld voor een misdrijf, onjuiste informatie heeft opgegeven bij het openen van de rekening of niet meer in de Europese Unie woont. Een klant die als geldezel bijvoorbeeld zijn rekening heeft uitgeleend aan oplichters kan zonder pardon vertrekken. Maar zelfs dan tonen rechters nog wel eens coulance, omdat iemand bankloos niet meer aan het maatschappelijk leven kan deelnemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu