Vijfde storm in 2022 een feit. Franklin haalt inmiddels windstoten van ruim 100 kilometer per uur

Foto: ANP

Opnieuw is er sprake van een officiële storm in Nederland. Op weerstation IJmuiden werd tussen 19 en 20 uur gemiddeld windkracht 9 gemeten, meldt Weeronline.

De zwaarste windstoot tot dusver werd gemeten in Voorschoten en IJmuiden en bedroeg 101 km/uur. Komende uren zullen nog zwaardere windstoten voorkomen. De storm zal in de nacht wat luwen. 

De huidige storm heeft de naam Franklin gekregen en kan vooral in de westelijke kustprovincies schade veroorzaken. Deze storm is beduidend minder zwaar dan storm Eunice die vrijdag over ons land trok. Toen was er sprake van een zware storm (windkracht 10) en werden windstoten genoteerd tot 145 km/uur.    

Het is uitzonderlijk dat het al voor de vijfde dag op rij stormt in ons land, meldt meteoroloog Matthijs van der Linden. ,,Dat het zo vaak stormt heeft alles te maken met ‘de straalstroom’. Deze straalstroom is de motor achter het ontstaan van lagedrukgebieden. Op dit moment is de straalstroom zeer krachtig ontwikkeld en ligt ze telkens over ons land heen. Dit is de oorzaak dat de ene na de andere stormdepressie ontstaat en over onze regio heen koerst." 

Nieuws

menu