Viroloog Ab Osterhaus: 'Korte totale lockdown van vier weken nodig om het coronavirus weg te drukken'

Viroloog Ab Osterhaus. Foto: Koen Verheijden

Viroloog Ab Osterhaus en antropoloog Ginny Mooy pleitten dinsdagavond in tv-programma Op1 voor een korte totale lockdown. ,,We moeten het virus wegdrukken, uit het land drijven.’’

,,Binnen 4 weken zijn we het kwijt’’, stelde het duo. ,,Er zijn een aantal landen die het virus op die manier hebben weggedrukt, zoals Nieuw-Zeeland en Japan.”

Osterhaus vindt dat Nederland een eindstrategie nodig heeft. ,,Die hebben we nu niet. Op een gegeven moment - met de mentaliteit die de mensen hebben - komt het virus weer omhoog.”

Trage reactie

Volgens Mooy reageert de samenleving niet snel genoeg: ,,Dat is een van de grootste problemen. Iedere keer als het een beetje naar beneden gaat, denken we: oh, het is genoeg. We kunnen weer vooruit. Mensen hebben behoefte aan perspectief en aan leven.’’

,,We zijn hier al te lang mee bezig. Dan moet je ervoor zorgen dat de boodschap duidelijk is. Ik ben voor een hele strenge en een zo kort mogelijke lockdown. Hoe kort, ligt aan aantal besmettingen. Met drie á vier weken zou je ver kunnen komen.”

Het moet bijna naar nul

Osterhaus is er niet gerust op. ,,Ik maak me grote zorgen, en ik denk dat we ons allemaal zorgen moeten maken. Ik voorspel als we niks anders doen, dan zien we de lijn verder omhoog gaan. Mooy: ,,Het moet bijna naar nul.”

Nieuws

Meest gelezen

menu