Vluchtelingen naar andere continenten? ’We kunnen niet hele wereld opvangen’

Het besef in Europa groeit dat het huidige migratiebeleid onhoudbaar is. In Engeland zijn ze vastberaden asielzoekers in Rwanda op te vangen, in Denemarken hebben ze hun eigen, superstrenge asielregels. Ook in Nederland wordt ingrijpen onvermijdelijk, zeggen experts en betrokkenen. ’De volgende fase zal zijn dat we eindelijk beseffen dat we niet de hele wereld kunnen opvangen’.

Premier Mark Rutte en burgemeester Sharon Dijksma tijdens een rondleiding in de noodopvang-hub in de Jaarbeurs, waar Oekraiense vluchtelingen worden opgevangen.

Premier Mark Rutte en burgemeester Sharon Dijksma tijdens een rondleiding in de noodopvang-hub in de Jaarbeurs, waar Oekraiense vluchtelingen worden opgevangen. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Rwanda bereikte donderdag een akkoord met het Verenigd Koninkrijk: mensen die illegaal zijn binnengekomen, kunnen naar het Afrikaanse land worden gestuurd om daar de procedure in te gaan. De maatregelen zijn deels bedoeld om mensen af te schrikken de gevaarlijke reis over water te ondernemen.

Nieuws

menu