Volkert van der Graaf wint opnieuw rechtszaak: Staat moet proceskosten en dwangsom betalen na 'vormfout'

Volkert van der Graaf komt in 2018 aan bij de rechtbank voor het kort geding. Foto: ANP

De Staat moet Volkert van der Graaf vanwege een ‘vormfout’ ruim 2700 euro aan proceskosten en een dwangsom betalen. Minister van Justitie Ferd Grapperhaus vergat een handtekening te zetten, waardoor Van der Graaf, die in 2003 veroordeeld werd voor de moord op Pim Fortuyn, de rechtszaak bij de Raad van State won.

Dat blijkt uit een vanochtend gepubliceerde uitspraak. Van der Graaf wilde inzage in zijn persoonsgegevens, maar de minister reageerde te laat op dat verzoek. Saillant: het is al de tweede keer dat hij een dwangsom krijgt uitgekeerd vanwege een vormfout in deze procedure.

Inhoudelijk maakt het allemaal weinig uit, maar volgens de Raad ‘kan dit niet door de beugel’. De juridisch sterke Van der Graaf heeft overigens al lang inzage in zijn dossier gehad. Het draaide in de rechtszaak alleen nog om de vraag of alles wel precies volgens de wettelijke regels was afgehandeld.

De Apeldoorner staat bekend om zijn juridische kwaliteiten. In zijn tijd in de gevangenis hielp hij gevangenen bij juridische vraagstukken.

Al eerder verzoek

Eerder diende Van der Graaf bij beide ministers apart een verzoek in om inzage te krijgen in zijn persoonsgegevens die in het archief van de ministeries zijn opgeborgen. Omdat er te laat op zijn verzoek werd gereageerd kreeg de Harderwijker, die voor de moord op Fortuyn tot elf jaar cel was veroordeeld, al een dwangsom van 240 euro van minister Dekker van Rechtsbescherming.

Omdat Grapperhaus niet reageerde en dacht dat één brief die alleen door collega Dekker ondertekend was voldoende was, moet de Staat nu toch alsnog een dwangsom betalen van 1260 euro plus ruim 1.500 euro aan proceskosten.

Deze maand officieel vrij man

Van der Graaf is vanaf komende maand officieel vrij man. Dan zit zijn straf van 18 jaar voor de moord op politicus Fortuyn er definitief op. De laatste zes jaar was hij al op vrije voeten, maar hij had lange tijd onder meer een meldplicht, contactverbod en een verbod om met de media te praten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu