Volle smaakdozen van Brouwhotel Parkzicht in Veendam en Houdt van Eten in Groningen | Binnen de deur

Ook bij Chez Jacques gaat er wel eens wat mis bij de bestellingen. Heeft Hermus keurig een doos met een eenpersoonsdriegangendiner opgehaald bij Brouwhotel Parkzicht in Veendam, blijkt bij het tweede adres, Houdt van Eten (HVE) in Groningen, een doos voor twee personen klaar te staan, terwijl we er één besteld dachten te hebben.

Houdt van eten, Groningen.

Houdt van eten, Groningen. Foto: DVHN

De jongedame biedt aan om de zaak voor de helft te portioneren, maar dat is wel een hele bedoening. Dus Hermus neemt de hele bups mee – zijn schuld immers –, inclusief een wijnarrangement voor twee die ze staande aan de kassa omlaag tikt naar 20 euro voor vier flesjes. Kleintjes dan hè, niet dat u denkt dat we alcoholisten zijn.

Niet voor niets heet het brouwhotel

We hadden overigens ook al twee flesjes uit Veendam meegenomen, jawel, want Parkzicht heet niet voor niets ‘brouwhotel’. Ze hebben brouwketels staan in de naastgelegen Slijterij d’r Bij, waar hun Bogdike wordt gebrouwen en verkocht. De naam is een verengelsing van Veendam, in de categorie Highsand-Juicelake. De biertjes, een Tammo’s blond en een Tarwe Weizen, geven wel een veenkolononiale oppepper aan het begin van de avond.

Uit de kleurrijke eetdoos van Parkzicht – de verpakkingsindustrie heeft fiks ingespeeld op de afhaalwereld – komt als voorgerecht een bordje gerookte zalm op een bedje van sla met rode ui, mierikswortelsaus en kappertjes. Dat ‘bordje’ is meteen al een eufemisme: noem het gerust een bord waarvan we ook morgen bij de lunch nog kunnen eten. En willen eten, want het is mooie zalm met frisse sla en saus.

 

Subtiel en lekker puur

Vissig gaan we verder met HVE’s ‘carpaccio’ van dorade met bieten, schaaldierendressing en borage . Co is fan van de dungesneden rauwe vis: ,,het is een subtiele smaak, geen zout, lekker puur.” De bietjes komen in verschillende vorm: rood als salade en in gerookte plakjes, als zoetzure gele biet en als geroosterde chioggia-biet. Het verrijkt de vissmaak met een beetje knol-umami, waarna de schaaldierendressing – die we er met een pipetje op moeten sprenkelen – er nog een zoetige toets aan toevoegt.

Het tussengerecht van HVE is de kalfspastrami met salsa verde, asperges en champignon . En met geroosterde little gem. Het nadeel van het laatste is dat het knapperige in de koude versie een beetje verdwijnt. Staat tegenover een heerlijke salsa waarin Co een beetje spinazie vermoedt. Asperges – gekookt – en champignons – rauw in dunne plakjes – blijken een perfecte begeleider bij het goed gerookte en gepekelde vlees.

We zouden eens verhongeren

Over vlees gesproken: het hoofdgerecht van Parkzicht komt als een verrassing. De tournedos (die een meerprijs van 5 euro op een driegangenmenu à 29,95 euro heeft) komt namelijk helemaal rauw. Die moeten we zelf helemaal bakken. Weliswaar volgens precieze aanwijzingen, maar toch: dat lijkt ons niet helemaal de definitie van een afhaalgerecht. Daar staat tegenover dat het stuk ossenhaas fors is en van de beste kwaliteit.

Bakmeester Hermus weet er wel raad mee en op het bord verschijnt een om te zuigen zo mals stuk vlees. Dat wordt begeleid door een zachte pepersaus, warme groenten (wortelen) en een fikse salade. De bijgeleverde pomme gratin gaat even in de oven, voorgekookte aardappelen bakken we tien minuutjes in wat boter voordat we er de spekjes en uien bij doen. We zouden eens verhongeren, moeten ze in Veendam hebben gedacht, dus doe dan maar de boerenversie.

 

Sappig met nog een mooie vetrand

Bij HVE treffen we iets stadsere porties. Eendenborst uit de oven komt met rillette van de eendenbout in een jus, die samen in een pannetje worden verwarmd. Sappig vlees, de borst met nog een mooie vetrand. Sugarsnaps en paddenstoelen dienen als vegetarische begeleider, maar Hermus geniet vooral als hij de au bain-marie verwarmde knoflookmousseline op de borden mag spuiten. Een handvol hazelnootkruimels maken het gerecht helemaal af. ,,Niks meer aan doen, deze gaat in het eigen repertoire”, zegt Hermus.

Om de goden te tarten roepen we dat we de nagerechten ook wel geheel weg zullen eten. Dat kan omdat we de tijd hebben, Co heeft een avondklokontheffingsbriefje (drie keer woordwaarde). Parkzicht’s trifle van amaretto room, vers fruit en bitterkoekjes-crumble vormt een mooie opmaat. Maar als we de cheesecake met mango-kerriegelei, parfait van vanille, witte chocolade-crème en mangochutney met mango kletskop van HVE aansnijden gaat er een zucht van genot door het huis. Zo vol van smaak en tegelijkertijd zo delicaat. ,,Hebben ze een patissier in dienst of zo?” Het laatste flesje gaat eraan, een orange muscat van Electra uit Californië, die verrassend fris is. ,,Kijken of wij dat morgen ook zijn”, lacht Co.

Brouwhotel Parkzicht/Slijterij d’r Bij, Museumplein 3, Veendam, tel. 0598-666888, www.parkzicht.com

Houdt van Eten, Herestraat 96, Groningen, tel 050 318 5666 , www.houdtvaneten.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken
menu