Voor het eerst sinds begin december daling in aantal ziekenhuispatiënten met corona. Ernst Kuipers: 'Als dit doorzet in komende weken reguliere zorg weer opschalen'

Ernst Kuipers, voorzitter Landelijk Netwerk voor Acute Zorg Foto: Sem van der Wal

Voor het eerst sinds begin december is er een daling te zien in het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt. Dat heeft Ernst Kuipers net bekend gemaakt. Als de daling doorzet kan volgens hem nog deze maand reguliere zorg opgeschaald worden. Onzekerheid is er ook, met name door de Britse variant van het virus.

De cijfers stemmen positief. Toch benadrukt Ernst Kuipers dat er onzekerheid is. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg noemt de Britse variant van het virus die in Nederland opduikt. „Daar weten we nog maar weinig over."

Als het lukt die variant in toom te houden, verwacht Kuipers dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen de komende weken met zo 10 procent blijft dalen.

Opstarten meer reguliere zorg

Dat zou er voor zorgen dat het aantal patiënten eind januari op 2000 zit (waar dat vandaag ruim 2600 is). Met dat getal is het mogelijk zorg weer op te starten die werd afgeschaald om covid-patiënten te kunnen helpen.

Op de intensive care gaan de ontwikkelingen iets langzamer dan op de 'normale' ziekenhuisafdelingen. Dat komt omdat mensen op de ic's gemiddeld langer zorg nodig hebben.

Kuipers zegt een 'iets geruster' gevoel te hebben dan een paar weken geleden. De angst was er dat het aantal besmettingen na de feestdagen enorm omhoog zou schieten. „Dat is gelukkig niet gebeurd."

Over de verlenging van de lockdown

De ontwikkelingen zijn volgens Kuipers een logisch gevolg op het aantal coronabesmettingen dat daalt. „Dit volgt op de genomen maatregelen."

Dinsdagavond kondigt het kabinet aan dat de huidige lockdown met vermoedelijk drie weken wordt verlengd. Ondanks deze opsteker is dat volgens Kuipers een verstandig besluit. „Ik besluit de impact op de samenleving, maar vanuit zorgperspectief is het verstandig."

Kuipers noemt onder meer het reproductiegetal dat aangeeft hoeveel mensen één besmet persoon gemiddeld besmet. „Die r-waarde zit maar net onder de 1. Daarnaast weten we nog onvoldoende over verspreiding van nieuwe varianten als de Engelse. Dat tezamen zorgt ervoor dat je maar heel weinig speelruimte hebt."

Engelse variant

De Engelse variant van het coronavirus gaat rond in Nederland. Maandag werd bekend dat de gemeente Lansingerland (tussen Gouda en Den Haag) alle 63.000 inwoners gaat testen nadat de Britse mutant er opdook.

Kuiper: „We weten niet precies waar de Engelse variant precies is in Nederaldn, maar hij is er wel. Er zijn aanwijzingen dat die veel besmettelijker is en dan krijg je zelfs met de huidige maatregelen de r-waarde niet onder de 1."

Nieuws

Meest gelezen

menu