Vrijspraak in de kofferbakmoordzaak, hoogspanning op de woningmarkt en heerlijk zomerweer op komst. Dit is het belangrijkste nieuws van donderdag 12 mei | dagoverzicht

Dagoverzicht donderdag 12 mei.

Hans O., Alberto Stegeman, Jeroen Brouwers en feestende Ajacieden. Dit is het belangrijkste nieuws van vandaag dat je (mogelijk) hebt gemist.

Vrijspraak voor verdachte kofferbakmoord Hans O. uit Emmen

De rechtbank Noord-Nederland heeft Hans O. uit Emmen donderdagmiddag vrijgesproken voor de moord op Ralf Meinema uit Klazienaveen.

De vrijspraak is een gigantische klap voor de nabestaanden van Meinema en het Openbaar Ministerie. Toen moeder Ingrid Meinema het woord ‘vrijspraak’ uit de mond van de rechter hoorde, sloeg ze vol ongeloof haar hand voor de mond.

Volgens de rechtbank is er ‘heel veel onduidelijk gebleven in deze zaak’. De rechters geven aan dat heel veel scenario’s mogelijk zijn, en dus niet alleen het (uitgewerkte) scenario van justitie. ,,Er zijn wel sterke aanwijzingen voor betrokkenheid van de verdachte Hans O”, zei de rechter.

Hoe het ook zit, bij de moord moeten meerdere mensen betrokken zijn geweest. Een analyse daarover lees je hier .

Opgelicht echtpaar uit Emmen krijgt veel steun na uitzending Alberto Stegeman

Ina en haar zieke man Geuk Wijngaard uit Emmen zijn ontroerd door de vele reacties die ze hebben gekregen na een uitzending van Undercover in Nederland. „Drie meisjes kwamen zelfs bloemen brengen”, vertelt Ina Wijngaard.

Het echtpaar werd voor 140.000 euro opgelicht door hun buren die misbruik maakten van hun zieke buurman. ,,Ze mochten geen eigen bedrijf beginnen, zeiden ze, omdat ze een bewindvoerder hebben. Ik zou iedere maand geld krijgen om voor mijn zieke man te zorgen”, zegt Ina.

De video met het interview met Ina en Geuk is hier te zien .

Spanning op de woningmarkt in Drenthe en Groningen: hoe zit dat in jouw gemeente?

De gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen lag vorig jaar in alle gemeenten in Drenthe en Groningen boven de vraagprijs.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In Drenthe is Assen koploper. In Groningen spannen Het Hogeland en de gemeente Groningen de kroon.

De hele interactieve kaart is hier te zien , mét uitleg over hoe de woningmarkt zich de komende tijd ontwikkelt.

Een echte Groninger? Al het nieuws dat voor jou telt vind je hier .

Ouders uithuisgeplaatste kinderen uit Drenthe volgen in Tweede Kamer toeslagendebat

Gerda en Jurgen Deceuninck uit Pesse volgen donderdag vanaf de publieke tribune het debat in de Tweede Kamer over uithuisplaatsingen van kinderen door de toeslagenaffaire, samen met zes andere gezinnen die ook hun kinderen zijn kwijtgeraakt.

Gerda en Jurgen zijn hun jonge kinderen kwijtgeraakt aan de jeugdzorg nadat ze in ernstige problemen kwamen door stress als gevolg van schulden, die hoog opliepen doordat Gerda een bedrag aan kinderopvangtoeslagen te veel zou hebben ontvangen.

Uit cijfers van het CBS bleek deze week dat er in Nederland 1675 kinderen van ‘ toeslagenouders’ zijn die net als hun kinderen uit huis geplaatst zijn.

,,Wij krijgen onze kinderen hier niet mee terug maar ze kunnen ons tenminste niet negeren ’’, zeggen Gerda en Jurgen strijdbaar.

Meer lezen over Drenthe? Dat kan hier .

Deze landen strijden vanavond om een finaleplek bij het Eurovisie Songfestival

Het was woensdag een grote chaos bij de eerste doorloop voor vanavond. Dat het niet goed liep, werd voor het eerst duidelijk toen de Belgische zanger Jérémie Makiese na afloop liet horen dat hij niet tevreden was.

Even later werd de show bij Zweden helemaal stilgelegd en moest er tot tweemaal toe naar presentator Alessandro Cattelan in de green room worden geschakeld.

Als een slechte repetitie staat voor een geweldige generale, dan komt het vanavond helemaal goed met de tv-uitzending van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Verslingerd aan cultuur? Hier lees je al het lekkers .

Ajax is voor de 36ste keer landskampioen, terwijl PEC Zwolle degradeert

Ajax stelde met een thuiszege op SC Heerenveen (5-0) de derde landstitel op rij veilig. De club uit Amsterdam werd vorig jaar ook al kampioen. Het jaar ervoor stond het team eveneens bovenaan maar werd het seizoen gestaakt vanwege de pandemie.

PEC verloor tijdens de voorlaatste speelronde met 2-0 bij Sparta Rotterdam, waardoor degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie een feit werd.

Terwijl de eerste en laatste bekend zijn gaat de strijd om play-offs en degradatie keihard door . Zondag ontvangt FC Groningen Cambuur uit Leeuwarden in de eigen Euroborg.

De kampioenskoorts te pakken? Wij hebben nog veel meer sport voor je !

Verder in het nieuws:

Aanrader van de redactie

Na twee maanden oorlog in Oekraïne dreigt de situatie een langgerekte uitputtingsslag te worden. Enerzijds heeft het Oekraïense leger de Russen wat kunnen terugdringen rond Charkov, maar elders boekt het Russische leger terreinwinst.

Beide legers zitten nu elk ook met een dilemma dat cruciaal kan zijn voor het vervolg van de oorlog. Defensiespecialisten Roger Housen en Sven Biscop lichten toe .

Vanwege de hevige oorlog koerst Finland af op een historisch besluit om lid te worden van de NAVO. De Finse president en premier hebben vandaag in een verklaring laten weten dat ze voorstander zijn van een snelle aansluiting .

De liveblog over alle actuele ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraine lees je hier .

Gewoon lekker al het nieuws lezen? Dat kan via deze link !

Nieuws

Meest gelezen

menu