Waar ga ik zwemmen? Dit zijn de risico's waar je op moet letten bij een duik in verkoelend water

Het kwik stijgt de komende dagen tot boven de 30 graden, wat betekent dat we met z’n allen de Nederlandse wateren overspoelen met plezier. Verkoeling zoeken met deze tropische temperaturen is lekker, maar is het ook verstandig? Waar moet je op letten als je een verfrissende duik wilt nemen?

Foto:

Foto: ANP

De bijna herfstige buien en donkere grauwe luchten zijn in mum van tijd ingeruild voor prachtige (voor)zomerdagen. We gingen de afgelopen tijd van het ene uiterste naar het andere, vertelt meteoroloog Alfred Snoek van Weerplaza. „Het weer is letterlijk en figuurlijk 180 graden gedraaid: van een lange tijd te koud en wisselvallig naar prachtige dagen. Dat hoort ook wel bij de grillen van ons klimaat.”

Typisch Nederlands zijn de onweersbuien zodra het een aantal dagen mooi is geweest. „De koele lucht staat alweer te trappelen. We zitten dicht bij zee, dus dan is een kleine winddraaiing al voldoende voor behoorlijke onweersbuien. Gaan we van een warme wind uit het zuiden snel naar een koudere wind vanuit het westen, dan zijn we de klos.”

Buien

Maar voor die behoorlijke buien rond het weekend mogen we eerst nog genieten van twee tropische dagen. „Maandag schurkten we al tegen de 30 graden aan in het zuiden van het land. Dinsdag wordt het iets frisser, maar woensdag en donderdag worden de warmste dagen van de week, met 30 tot mogelijk zelfs 35 graden. Donderdag is dus een prima dag om in de tuin het EK te kijken en lekker de barbecue aan te zetten”, meent de meteoroloog.

Óf de dichtstbijzijnde plas of zee opzoeken voor wat verkoeling. Maar hoe verstandig is dat eigenlijk? „Water is en blijft onvoorspelbaar. Het belangrijkste is dat mensen zich goed voorbereiden”, zegt Joost Bierens, anesthesioloog en hoogleraar bij de Onderzoeksgroep Urgentie en Rampengeneeskunde van de VU Brussel.

„Waar ga ik zwemmen? Weet ik wat daar allemaal aan de hand is? Je kunt niet onder water kijken, dus je moet van tevoren al uitzoeken of daar bijvoorbeeld een sterke stroming staat of dat de bodem plotseling in de diepte gaat.”

Muien

Volgens Bierens is elk water ook anders. „Rivieren hebben weer andere problemen dan plassen of zeeën. In de zee is het water nog steeds erg koud, zijn er golven en de bekende muien. In rivieren heb je vooral te maken met het gevaar van voorbijgaande schepen. En bij plassen kan het water aan de buitenkant wel lekker warm zijn, maar in het midden is het vaak nog ijskoud.”

Gevolg: jaarlijks verdrinken nog altijd tientallen mensen in Nederland. „Op dit moment zijn dat meer ouderen dan jongeren en we weten niet waardoor dat komt”, stelt de verdrinkings-expert. „Bij kinderen hebben we wel een bepaald idee: ze zijn bijvoorbeeld te jong om het gevaar te zien. Maar bij ouderen tasten we nog altijd in het duister.”

Bierens’ belangrijkste advies voor als je in de problemen komt? „Op je rug liggen en drijven. Die drijfhouding is de minst inspannende houding. En zolang je drijft ben je boven water. Van daaruit kun je eens verder nadenken wat je het beste kunt doen.”

Volgens de hoogleraar is het ook belangrijk je bewust te zijn van je eigen zwemvaardigheden. „Voor ouderen geldt, je kon toen je twintig was wel een perfecte zwemconditie hebben gehad, maar als je daarna weinig hebt gezwommen kan het ontzettend inspannend zijn. Wees realistisch.”

Misverstand

Daarnaast adviseert Bierens om nooit alleen het water in te gaan. „Als je dan in de problemen komt is er vaak niemand die kan helpen. Een verdrinking is namelijk bijna niet te herkennen. Het is een misverstand dat mensen om hulp roepen als ze verdrinken. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die op armafstand langsliepen of zwommen en niets in de gaten hadden”, verzucht hij.

Rijkswaterstaat controleert tijdens het zwemseizoen de zwemwaterkwaliteit bij ruim 200 officieel aangewezen locaties. Op zwemwater.nl kun je zien waar het schoon én veilig is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu