Waar kunnen we naartoe op vakantie en wat zijn de maatregelen tegen corona? Een overzicht van alle landen om ons heen (van Caribisch Nederland en Spanje tot Noorwegen en Kroatië)

De zomervakantie staat voor de deur en grote delen van Europa kleuren geel op de reisadvieskaart. Maar lang niet overal zijn de maatregelen hetzelfde. In delen van Portugal werden de eisen zelfs weer wat strenger. Wat is er mogelijk in de landen om ons heen?

Een relaxte vakantie lonkt! Zitten we straks weer op een warm strand?

Een relaxte vakantie lonkt! Zitten we straks weer op een warm strand? Foto: 123RF

Een aantal Europese landen is al 'groen' als vakantiebestemming. Het gaat om IJsland, Malta, Polen en Roemenië. De Caribische eilanden Saba en Sint-Eustatius staan als enige plekken buiten Europa op groen. Daar gelden de waarschuwingen omtrent corona van de Nederlandse overheid dus niet.

Meer geel

De rest van de kaart kleurt in rap tempo geel (= enige risico’s). Binnen de Europese Unie krijgen deze week onder meer Denemarken, Letland, Zweden, Brussel en Athene dat reisadvies. Nagenoeg landen buiten Europa staan op oranje (= alleen noodzakelijke reizen), maar het lijkt slechts een kwestie van weken voordat de eerder roodgekleurde kaart langzaam vrolijkere tinten aanneemt. Al blijft dan de vraag: willen ze ons ook hebben? Zo gaat het Nederlandse reisadvies voor de Verenigde Staten naar geel, maar laat het land geen toeristen binnen.

 

België

Heel België staat vanaf 1 juli op geel. Dat betekent geen quarantaine of coronatest meer als je terugkomt uit het land van bier en chocolade.

Een aantal weken geleden kondigde de Belgische regering al aan dat reizigers die volledig zijn ingeënt deze zomer niet in quarantaine hoeven en geen coronatest hoeven te doen bij bezoek aan het land. Nederland kleurt bovendien sinds vorige week niet meer rood op de ECDC-kaart en dat betekent dat we zonder problemen België in en uit kunnen reizen. Alleen niet-gevaccineerden moeten testen. Wel moet je, als je langer dan 48 uur in het land blijft, een Passagier Lokalisatie Formulier invullen.

Wie zich over de grens waagt hoeft in België zelf echter met steeds minder maatregelen rekening te houden. Afgelopen weekend ging de volgende stap van het zogeheten Zomerplan in. Onder andere de horeca mag dan weer open tot 1.00 uur ’s nachts en er zijn geen beperking meer op het aantal mensen met wie je mag winkelen. Eerder gingen de bioscopen alweer open en mochten braderieën weer worden opgetuigd. De mondmaskerplicht blijft - voornamelijk in binnenruimtes - hoogstwaarschijnlijk nog wel enige tijd gelden.

Caribisch Nederland

Wie deze zomer iets verder van huis wil, doet er goed aan om te vliegen naar Caribisch Nederland. Op Curaçao is de corona-uitbraak inmiddels onder controle. Sinds 8 juni is daarom ook na twaalf maanden de avondklok afgeschaft. Het eiland heeft een geel reisadvies vanuit de Nederlandse overheid, maar wij worden door Curaçao nog wel gezien als hoogrisicoland.

Dat betekent dat je momenteel nog een zogenoemde Public Health Passenger Locator Card moet invullen en een negatieve test moet kunnen overleggen. Ook moet je op de derde dag na aankomst op Curaçao nog altijd een antigeentest doen in een lokaal laboratorium. De reservering en betaling daarvan moet je voor aankomst op het eiland kunnen aantonen.

Ook bezoeken naar Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten zijn weer mogelijk vanwege het gele reisadvies. De eilanden Saba en Sint-Eustatius staan zelfs weer op groen.

Duitsland

Sinds afgelopen weekend is reizen naar Duitsland weer min of meer normaal. We hoeven geen negatieve coronatest of vaccinatiebewijs meer te tonen om het land in te mogen.

De Duitsers zijn ook aan het versoepelen, maar de maatregelen verschillen per deelstaat. In de meeste gevallen zijn hotels en campings echter onder voorwaarden weer open en mag je bijvoorbeeld ook naar een museum of een dierentuin. In enkele gevallen moet je hier dan weer wel een negatief testresultaat kunnen overleggen. Mondkapjes en afstand houden zijn echter een must. Ook is het per deelstaat maar de vraag of je op het terras plaats mag nemen of je avondeten moet afhalen.

Frankrijk

Wijn, lavendel en stokbrood. Sinds vorige week donderdag mogen we weer zonder problemen naar Frankrijk reizen. Het land stelt voorlopig nog wel wat eisen.

In Frankrijk geldt sinds 9 juni een nieuw reisprotocol dat gedurende de hele zomer blijft gelden. Inwoners van de gehele EU zijn welkom, mits volledig gevaccineerd. Dat betekent de tweede prik vijftien dagen voor vertrek en in het geval van de ene Janssen-prik vier weken. Heb je al corona gehad dan volstaat één vaccinatie, ook minimaal twee weken voor de reis. Het Nederlandse gele inentingsboekje wordt bij reizen naar Frankrijk geaccepteerd.

Ook zonder prik mag je Frankrijk in. In dat geval moet je een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur geleden kunnen tonen evenals een getekende ereverklaring. Daarop moet je aangeven dat je géén Covid-symptomen hebt en in de afgelopen 14 dagen niet in contact bent geweest met coronapatiënten. Voldoe je aan deze eisen? Dan is er geen quarantaineverplichting voor Nederlanders die naar Frankrijk reizen.

In Frankrijk zelf is het inmiddels al aardig versoepeld. Vanaf woensdag zijn opnieuw maatregelen geschrapt, wat betekent dat musea, bioscopen en theater weer zonder beperkingen open mogen. Wel moet de afstand gehandhaafd blijven. Cafés en restaurants zijn al eerder weer open gegaan en de avondklok is geschrapt. Wel moeten je nog tot 9 juli wachten, voor je de Franse disco in mag.

Groot-Brittannië

Het Verenigd Koninkrijk leek iedereen het nakijken te geven met een razende vaccinatiecampagne, maar de Indiase variant van het virus heeft het land teruggeworpen.

Groot-Brittannië is zelfs als zeer hoog-risicogebied aangemerkt waardoor er voor terugkomst in Nederland een verplichte quarantaine geldt. Ook is voor vertrek een verplichte coronatest nodig om terug naar Nederland te komen. Wie over de Noordzee reist vanaf hier moet bovendien ook in quarantaine. Ook moet je een reisdocument invullen.

Bovendien gingen beloofde versoepelingen halverwege juni niet door. Tot in ieder geval 19 juli geldt dat je mondkapjes moet dragen, al zijn bijvoorbeeld winkels, restaurants en hotels gewoon open.

Griekenland

Vanaf deze donderdag kleurt heel Griekenland weer geel. Dat ging nogal met horten en stoten. De Griekse eilanden kleurden al snel geel, toen weer oranje en vorig week bleek Athene nog op oranje staan. Maar reizen mag weer.

Sinds halverwege mei laat Griekenland alle vakantiegangers uit Nederland toe die volledig gevaccineerd zijn en een vaccinatiebewijs van de GGD (de Nederlandse registratiekaart) of het ziekenhuis kunnen laten zien. De tweede prik moet wel minstens veertien dagen voor aankomst in Griekenland zijn gezet. Ook reizigers die de afgelopen negen maanden corona hebben gehad of een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud kunnen laten zien, worden toegelaten.

Een lekker vakantieleventje is evenwel mogelijk in Griekenland. De avondklok is vervallen en op terrassen mag je eten en drinken. Ook mag de horecagelegenheden in Griekenland weer muziek uit de boxen afspelen. Er werd namelijk gedacht dat door het luide geluid mensen harder moesten praten, waardoor er volgens de Grieken meer besmettingen konden plaatsvinden. Hotels en camping zijn ook weer vrij toegankelijk, al moet je in publieke binnenruimtes nog wel een mondkapje op. Net als in het Griekse OV.

Italië

Italië trappelde dit voorjaar al om ons weer te ontvangen. De deuren van het land staan na een strenge lente inmiddels wagenwijd open voor vakantiepret. Ben je gevaccineerd of minder dan 48 uur geleden negatief getest op corona? Dan hoef je bij aankomst in het land niet in quarantaine. Wel moeten alle binnenkomende reizigers een formulier invullen.

De coronaregels in Italië zijn daarnaast goed te doen en doordat inmiddels alle regio’s op ‘wit’ staan, is reizen nog makkelijker geworden. De avondklok is bovendien in de ban gegaan en de mondkapjesplicht geldt alleen nog maar binnen in openbare ruimtes. Ook uit eten gaan of een hotel boeken kan, zij het met enige maatregelen en in sommige gevallen een verplichte reservering.

Kroatië

Vakanties in Kroatië zijn weer toegestaan, al moet je wel aan één van de vele voorwaarden voor entree kunnen voldoen. Denk aan een negatieve test, een vaccinatiebewijs, een medisch bewijs dat je corona hebt gehad in het afgelopen half jaar in combinatie met minstens een inenting of een andere optie.

In Kroatië komt het leven wel op gang, al kunnen de maatregelen per gemeente verschillen. Mag je in de ene stad wel in een restaurant eten, in de volgende ben je veroordeeld tot het terras. Die zijn overal open, net als het leeuwendeel van de hotels en campings. Dat geldt ook voor de culturele sector. In binnenruimtes moet een mondkapje worden gedragen, net als in de buitenlucht als het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te bewaren.

Ondertussen doet de regering in Zagreb er alles aan om toeristen een veilig gevoel te geven. Zo krijgen in het land personen die in de toerismesector werken, voorrang voor een coronavaccin.

Noorwegen

Noorwegen is een geval apart. In principe is het land veilig verklaard, maar omdat Noorwegen een inreisverbod heeft voor rode gebieden, waaronder ook Nederland valt, laat de Rijksoverheid de kleurcode voor Noorwegen voorlopig oranje. Alleen Europeanen uit ‘groene’ landen zijn welkom, en dus moeten we even geduld hebben: vorige week donderdag ging Nederland op de ECDC-kaart op oranje. Dat is een stap in de goede richting, maar niet genoeg.

Wie toch reist, moet in Noorwegen tien dagen in quarantaine. Ook moet je negatief testen en je registreren. Een vaccinatiekaart die op Europees niveau wordt goedgekeurd is er voorlopig nog niet. Reizigers die terugkeren vanuit Noorwegen hoeven sinds begin deze maand niet in Nederland in quarantaine of een negatieve PCR-test te laten zien.

Anderzijds is het openbare leven in Noorwegen wel uitnodigend. Winkels, restaurants, bars en hotels zijn goeddeels open. Alleen musea en theaters zijn nog dicht.

Oostenrijk

We kunnen gerust naar Oostenrijk. Nederland valt onder de lijst met landen waarvoor geldt dat je óf een negatieve test, óf een vaccinatiebewijs óf een antistoffentest in het Engels of Duits moet kunnen tonen. Inmiddels is het genoeg om of een negatieve PCR-test te tonen, of een bewijs dat je minstens drie weken geleden minstens één prik hebt gehad. Zowel het DCC als het gele boekje worden geaccepteerd.

De Oostenrijkers hopen Nederlanders een mooie zomer te bezorgen; met name het buitentoerisme is in trek in het Alpenland. Wel is in OV, supermarkt en andere openbare ruimtes een FFP2-masker verplicht. In de horeca is vanaf donderdag het toestaan 75 procent van de maximale capaciteit in te zetten. Vanaf 22 juli gaat ook die beperking eraf. Wel moet je voorlopig een vaccinatie- of een negatief testbewijs laten zien in hotels en restaurants.

Portugal

Vakanties naar Portugal staan sinds enkele weken in de negatieve schijnwerpers. Mede door de massale komst van Britse toeristen woekert de deltavariant van het coronavirus in het populaire land. Eindexamenreizigers uit Albufeira en andere feestoorden nemen die variant weer meer naar Nederland.

Vandaar dat Lissabon weer op oranje staat. De rest van Portugal is vooralsnog geel, en je kan met een coronabewijs of een negatieve test naar het land reizen. Bovendien zijn restaurants tot een uur open, net als theaters en bioscopen. Voor 25 gemeenten geldt echter dat de regels strenger zijn geworden: daar mogen restaurants open tot half 11, en winkels sluiten al om 21.00 uur. Een mondkapje dragen en afstand houden blijft verplicht.

Spanje

Hoewel onze oosterburen naar Spanje mogen reizen, is dat voor de Nederlander beperkt tot de Balearen. En dat zal mogelijk nog wel even zo blijven. Er worden namelijk te veel besmettingen vastgesteld bij terugkerende reizigers uit Spanje, zo meldt het ministerie. Bovendien neemt het aantal besmettingen de laatste dagen weer toe, in plaats van af.

Toch mag je naar Spaans grondgebied: de Balearen en de Canarische eilanden staan op geel. Dat is opvallend, want wat voor Albufeira geldt, geldt ook voor bijvoorbeeld Mallorca. De deltavariant reist mee met feestvierende, veelal jonge toeristen. Wie reist kan echter met een volledige vaccinatie of een negatieve test van maximaal 48 uur de grens over. Ook een bewijs dat je in het laatste half jaar corona hebt gehad, is afdoende.

De horeca is in grote delen van Spanje al open en klaar om ook gasten uit het buitenland te ontvangen. Ook de winkels mogen klanten ontvangen. Deze zaterdag vervalt de plicht om buiten een mondkapje te dragen. Wel gelden per regio nog verschillende regels, bijvoorbeeld wat betreft avondklokken en de opening van nachtclubs.

Turkije

Deze dinsdag kondigde Corendon aan weer reizen aan te gaan bieden naar Turkije. Volgens het bedrijf kan dat, zeker als je naar de kust reist. Maar Turkije staat vooralsnog op oranje en blijft dat staan. Dat betekent voor vertrek uit Turkije testen en bij thuiskomst in Nederland tien dagen in quarantaine.

In het land zelf is steeds meer te doen zonder vervelende regeltjes, zeker als toerist. Deze week verdwijnt de avondklok. Mondkapjes blijven de norm, net als afstand houden. Vanaf 1 juli hebben reizigers die minstens twee weken voor vertrek volledig gevaccineerd zijn geen negatieve test meer nodig om het land binnen te komen. Geen vaccin? Dan volstaat een PCR-test van maximaal 72 uur oud.

Hou er wel rekening mee dat in restaurants nogal wat restricties gelden, stranden alleen toegankelijk zijn voor hotelgasten en alleen gecertificeerde hotels open zijn.

Zweden

Deze donderdag mogen we weer naar Zweden, en dus vervalt de quarantaine-eis. Daarmee lopen we weer in de pas met de Scandinaviërs, want zij heetten ons al langer wekom. Het land zelf laat wél toeristen toe. Nederlanders moeten daarvoor wel een negatieve PCR-test kunnen overleggen of een vaccinatiebewijs kunnen tonen.

Zweden is de coronateugels voorzichtig aan het loslaten. Vanaf 1 juli gelden geen beperkingen meer voor buitenbijeenkomsten als het aankomt op aantallen. In restaurans mag je met zijn achten aan een tafel zitten en hoef je niet langer de klok in de gaten te houden. De sluitingstijd van half 11 vervalt. Winkels zijn open, net als sportgelegenheden.

Zwitserland

Zwitserland was lange tijd een onneembaar toeristenbastion, maar sinds halverwege deze maand kun je met een vaccinatiebewijs het land in. Hele gele boekje voldoet ook. Tot vorige week gold dat je anders in quarantaine moest, maar op de 26e verviel ook die plicht. Met een negatieve test ben je welkom. Wel moet je een elektronisch aanmeldingsformulier invullen.

Op diezelfde 26e juni versoepelden de Zwitsers ook weer een aantal regels. Zo zijn clubs open, mag je zonder beperkingen buiten eten bij restaurants en moeten in restaurants alleen maar de contactgegevens worden genoteerd. In veel gevallen, zoals in winkels en in het OV, moet je nog wel je mondkapje op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu