Waarom dragen Britten een rode klaproos?

Koning Willem Alexander en Koningin Elizabeth tijdens een herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Vaste kijkers van de BBC, de publieke omroep van het Verenigd Koninkrijk, zal het niet ontgaan: elk jaar rond deze tijd spelden de presentatoren een rode klaproos op hun kleren. Vanaf vandaag is het weer zover.

Waarom doen ze dat?

Britten dragen de rode klaproos om alle gesneuvelde soldaten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog te herdenken. Inclusief de slachtoffers van conflicten die daarna volgden. Ook in Amerika en Canada staat de bloem symbool voor alle gevallenen.

Wat heeft een klaproos met de dood te maken?

De bloedrode papaverplant groeide in groten getale op de slagvelden in de buurt van onder meer Ieper. Lang werd gedacht dat de bloem het bloed van de gesneuvelde soldaten zou hebben opgenomen en dat ze daaraan haar rode kleur dankte. Maar de echte reden is dat de velden door de oorlog omgeploegd raakten en de klaproos gewoon goed groeit in rulle grond.

Hoe is de klaproos een symbool geworden?

De Canadese chirurg John McCrea heeft er onder andere voor gezorgd dat de klaproos een herdenkingssymbool is geworden. Toen hij naar de begrafenis van zijn vriend luitenant Alexis Helmer ging, viel hem op dat er immens veel bloedrode bloemen op het slagveld groeiden. Aan de hand daarvan schreef hij één van de meest bekende gedichten over de Eerste Wereldoorlog: In Flanders Fields .

In 1918 brengt de Amerikaanse schrijfster Moina Michael in haar eigen gedicht We Shall Keep the Faith een eerbetoon aan het werk van McCrea. En twee dagen voor het einde van de Eerste Wereldoorlog op 11 november begint de schrijfster met het uitdelen van klaprozen als herdenkingssymbool. De Amerikaanse stichting voor oorlogsveteranen, de American Legion, koos twee jaar na de oorlog als eerste organisatie de klaproos als handelsmerk. En het duurde niet lang voordat het gebruik overwaaide naar Groot-Brittannië en Canada.

Wanneer worden de klaprozen gedragen?

De poppies worden twee weken voor 11 november opgespeld. Op die dag worden alle gesneuvelde soldaten herdacht. In Groot-Brittannië heet die dag Armistice Day en in Amerika en Canada noemen ze het Remembrance Day . De herdenking is te vergelijken met onze dodenherdenking op 4 mei.

Bewaren of weggooien?

Vroeger werden echte klaprozen opgespeld. Maar al snel werden ze vervangen door exemplaren van kunststof, omdat de blaadjes het snel begaven. Dus in theorie kunnen ze jaren mee. Maar eigenlijk is het de bedoeling dat iedereen elk jaar weer een nieuwe poppy koopt, want voor veel veteranenstichtingen is het de manier om geld op te halen. Niet echt duurzaam, maar wel goed voor de kas van stichtingen als het British Legion .

Nieuws

menu