Waarom je blijft eten als je vol zit (plus 5 tips om de verleiding te weerstaan)
Je bent voldaan na een rijke maaltijd en neemt een klein blokje chocolade toe, om vervolgens de hele reep op te peuzelen. Welke rol hebben ons brein en de hormonen in ons lijf daarmee te maken? Belangrijke vragen met de feestdagen in aantocht.

In de prehistorie was het technisch gezien handig je vol te proppen met zoet, vet en calorierijk voedsel. Nu niet meer... Illustratie: Flos Vingerhoets
Dat je geneigd bent (door) te eten terwijl je vol zit, heeft deels te maken met je brein. Toen onze prehistorische voorouders rondtrokken, was voedsel een schaars goed. Als er zoet, vet en calorierijk eten was, dan was het overlevingstechnisch gezien handig om je daarmee vol te proppen. Zo denkt het brein nog steeds. Ongeremd snaaien is een gevolg van onze abnormale omgeving.
Impulscontrole speelt mee
Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.
Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!
Abonnement
PREMIUM -50%
Upgrade (optioneel)
- Ma t/m za de krant online lezen
- Ma t/m za de krant online lezen
- Zaterdag de weekendkrant op papier