Waarom niet elke woning op Funda komt (en je als huizenzoeker dus vaker achter het net vist)

Veel wanhopige huizenzoekers kruipen ’s ochtends vroeg voor Funda om als eerste te reageren op het verse aanbod. NVM-makelaars weten het dan al, soms dagen eerder, dankzij hun uitwisselingsysteem Tiara. Vaak zijn al bezichtigingen gepland of is de koop zelfs rond voordat het huis op internet verschijnt, blijkt uit een rondgang.

Foto:

Foto: ANP

Tiara is het kroonjuweel van de NVM. De leden van Nederlands grootste makelaarsorganisatie zijn verplicht om in deze database elke verkoopopdracht te melden. Zij kunnen het dan allemaal zien. Vanuit Tiara wordt de informatie over het huis doorgeplaatst op Funda, ook eigendom van NVM. Maar daar zit nogal eens tijd tussen.

„Het grote misverstand onder consumenten is dat Funda een onafhankelijke website is”, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. „Mensen denken dat alle huizen erop staan en dat alles er meteen op komt. De teleurstelling is groot als ze meteen een mail sturen en dan horen dat er al een koper is.”

Niet-aangesloten makelaars melden hun opdrachten meestal ook in Tiara. Dat is een harde voorwaarde om het huis op Funda te kunnen zetten. „Maar wij kunnen niet in Tiara kijken, dat mogen alleen NVM-makelaars”, vertelt directeur Hans van der Ploeg van makelaarsclub VBO. Daarbij zijn ongeveer duizend makelaars aangesloten, tegen 4500 bij de NVM.

Er is nog een verschil: woningen van niet-aangesloten makelaars worden automatisch doorgeplaatst naar Funda. „Dat gebeurt bijna realtime”, verzekert NVM-woordvoerster Maxime van den Hoven. Maar NVM-makelaars kunnen kiezen om te wachten of zelfs er geheel van af te zien, om eerst binnen eigen kring een koper te zoeken. „Niet iedere klant kiest ervoor om de woning direct op Funda te plaatsen, al geldt dit voor de grote meerderheid van de gevallen wel”, aldus de zegsvrouw.

Informatievoorsprong

Op Funda verschijnen mede hierdoor ook huizen die al verkocht zijn, erkent Funda-directeur Quintin Schevernels. „Maar voor zover ons bekend, gebeurt dat zeker niet op grote schaal. Wat wel vaker voorkomt, is dat er bezichtigingen zijn gepland voordat het bij ons op de site staat.”

Vanwege de informatievoorsprong van NVM-makelaars, blijven mensen zonder NVM-aankoopmakelaar vaak met lege handen achter, constateert André de la Porte. „Als je kans wilt maken in de Randstad, ontkom je er bijna niet aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Anders ben je altijd te laat. ”

Huizenzoekers hebben tegenwoordig gemiddeld maar keus uit 1,4 huis. Dat was zes jaar geleden nog circa dertig. Toen hadden makelaars er wel veel baat bij om alles snel op Funda te zetten.

Volgens Van der Ploeg wachten veel NVM-makelaars nu bewust even met de plaatsing op Funda. „Men wil eerst collega NVM-makelaars de gelegenheid geven om met een aankoopklant langs te komen zonder dan ’last’ te hebben van de Funda-klanten en niet-aangesloten makelaars. Maar ik kan geen reden verzinnen waarom het in belang van een verkoopklant zou zijn om het aanbod niet transparant te tonen op Funda.”

André de la Porte tekent daarbij aan dat steeds meer huiseigenaren een stille verkoop willen. Dan kan plaatsing op Tiara volstaan, omdat daarmee alle NVM-makelaars op de hoogte zijn. „Niet iedereen wil dertig kijkers over de vloer.”

Funda-directeur Schevernels wil zelf dat nieuw aanbod zo snel mogelijk op de site verschijnt. „Het is van belang voor de transparantie en een goed functionerende huizenmarkt dat er een online plaats is waar zoveel mogelijk van het vers beschikbare aanbod op staat. Maar in deze extreem krappe markt is de omloopsnelheid natuurlijk heel hoog. Er is veel minder aanbod en dat aanbod is veel sneller weer van de markt.”

Winst

Funda is sinds de oprichting in 2000 een enorm succes gebleken. Maandelijks komen zo’n vijf miljoen mensen een of meermalen langs. Zelfs in het coronajaar maakte Funda nog 13 miljoen euro winst. Er is nagenoeg geen concurrentie.

Makelaarsvereniging NVM is voor 90 procent eigenaar. De rest is in handen van ruim 2000 certificaathouders, die bij de oprichting het werkkapitaal verschaften. Een deel van hen wil nu wel eens serieus geld zien. Afgelopen februari richtten zij de Vereniging FundaBelang op. Deze organisatie wil dat de NVM meewerkt aan een gedeeltelijke verkoop.

In 2017 kwam er al interesse uit de Verenigde Staten, waarbij de waarde van Funda op 240 miljoen euro werd geschat. Bij een uitverkoop zou dat de NVM-leden een mooie zakcent opleveren. De makelaarsclub wees het bod echter af.

Met een verkoop zouden de NVM-makelaars hun kip met de gouden eieren slachten. Nu betalen ze als het ware aan zichzelf voor het gebruik van de site, na een verkoop van Funda moeten ze afdragen aan een vreemde. Met een beetje pech worden ze dan ook een speelbal van de nieuwe eigenaar. Bovendien geeft de website NVM-leden nu een flinke voorsprong op andere makelaars.

De rechter vindt de voordeeltjes van NVM-leden op Funda toelaatbaar, bleek in mei vorig jaar nadat het Amsterdamse gerechtshof een klacht van makelaarsorganisatie VBO hierover afwees. VBO zag af van een stap naar de Hoge Raad.

Volgens een woordvoerder van de NVM is sprake van gezonde concurrentie, waarbij VBO-makelaars voor hun huizen ook tegen betaling toegang hebben tot Funda. „Zij kunnen ook binnen het eigen VBO-systeem informatie uitwisselen met alleen andere VBO-makelaars of die op hun eigen website plaatsen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Woningmarkt
menu