En daar barstte het onweer boven Drenthe en Groningen los! Waarom ruikt het zo lekker na die langverwachte regenbui?

In de stromende regen in de zomer.Foto: Archief DvhN

De geur van de eerste zomerregen... Het klinkt als poëzie, maar iedereen die vandaag de eerste bui na vele droge weken meemaakte, weet dat de geur bestaat. 

Heeft de regengeur een naam?

De regengeur heeft een in eerste instantie weinig poëtisch klinkende naam: petrichor. De betekenis van dat woord spreekt wél tot de verbeelding. Het komt uit het Oud-Grieks. Petra betekent ‘steen’, het woord ‘ichor’ is terug te vinden in de Griekse mythologie als ‘het bloed van de goden’. We ruiken dus godenbloed dat op de stenen valt.

Hoe is die naam ontstaan?

De geur van regen kreeg pas een naam in 1964. Hij is bedacht door de wetenschappers Isabel Joy Bear en Roderick G. Thomas, die aan het Massachusetts Institute of Technology het fenomeen onderzochten.

Wat hebben de wetenschappers ontdekt?

Bear en Thomas ontdekten dat de geur ontstaat doordat de moleculen waaruit regendruppels zijn opgebouwd zich vermengen met lucht. Als een regendruppel de grond raakt, vlakt hij af en veroorzaakt hij minuscuul kleine waterbelletjes die opstijgen uit de ondergrond. Die nemen bacteriën, mineralen en andere stoffen mee die in de grond zitten. Eenmaal in de lucht barsten de belletjes open. De stoffen die ze meegenomen hebben veroorzaken de geur.

Waarom ruik je het meestal alleen in de zomer?

Petrichor ontstaat alleen als het zachtjes regent op grond die lange tijd droog is geweest. Alleen bij droogte krijgen mineralen en bacteriën de tijd zich in de grond te verzamelen. Bij een flinke hoosbui komen de regendruppels met zoveel geweld op de aarde terecht, dat alle kleine deeltjes worden vernietigd en petrichor geen kans krijgt.

Waarom houdt bijna iedereen van de geur van zomerregen?

Wie het semi-wetenschappelijk wil benaderen, zegt dat het komt doordat onze voorouders afhankelijk waren van het weer om te overleven. Na een lange tijd van droogte waren ze dus dolblij met de regen. Dat geluksgevoel hebben wij van hen geërfd.

Maar waarschijnlijk komt het ook doordat de geur zo verbonden is aan de zomer. Aan lange dagen aan het strand. Aan een zacht zomerbuitje dat verfrist, maar niet hevig genoeg is om het weer te doen omslaan. Aan eindeloze vakanties. Aan stampen in de plassen. Aan ritmisch tikkende regen op het tentdoek. De geur van godenbloed herinnert ons aan gelukkige tijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu