Waarom zijn we eigenlijk vrij met Hemelvaart? Dit en andere vragen over Hemelvaartsdag

De hemelvaart van Jezus (fragment), John Singleton Copley, 1775.

Donderdag is het Hemelvaartsdag. Na Pasen opnieuw een vrije dag, maar waarom ook alweer? En wat herdenken we eigenlijk? We beantwoorden zes vragen over Hemelvaart.

Wat is Hemelvaartsdag?

De dag waarop in het christendom herdenkt dat Jezus is opgevaren naar God, Zijn Vader in de hemel. Dat gebeurde na Zijn opstanding uit de dood (Pasen).

Wanneer valt Hemelvaartsdag?

Hemelvaartsdag valt op de 39ste dag na Eerste Paasdag en 10 dagen voor Pinksteren. De vroegst mogelijke datum waarop de dag kan vallen, is 30 april en op zijn laatst op 3 juni.

In welke landen wordt Hemelvaartsdag gevierd?

Hemelvaartsdag is een officiële feestdag in België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, IJsland, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Zweden en Zwitserland.

Is iedereen vrij op Hemelvaartsdag?

Hemelvaartsdag is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Er is geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag. In een cao of arbeidsovereenkomst staat of je vrij bent op feestdagen. Meer informatie op de website van de Rijksoverheid .

Zijn er nog andere hemelvaarten die die worden herdacht als nationale feestdag?

In landen waar het katholicisme de grootste godsdienst is, wordt op 15 augustus Maria-Tenhemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart herdacht en gevierd. Maria, de moeder van Jezus, moet ergens tussen 36 en 50 n.Chr. zijn overleden. Ook Orthodoxe kerken staan op deze dag stil bij de hemelvaart van Maria. Zij noemen het de Ontslapenis van de Moeder Gods.

En waar komt dat dauwtrappen op Hemelvaartsdag vandaan?

Waarschijnlijk gaat dit gebruik terug tot de Germaanse tijd. Volgens het volksgeloof had de dauw een magische en genezende kracht. Het ‘dauwtrappen’ was waarschijnlijk een van de Meifeesten van de Germanen. In die periode van het jaar vierden de Germanen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Bron en meer hierover op Historiek.net .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu