Nick wacht al drie jaar op zijn rij-examen: hij is niet de enige, want door corona worden examens uitgesteld. De wachtlijsten bij rijscholen groeien en groeien

Niets wijst erop dat premier Rutte voor de rijscholen vanavond een versoepeling in petto heeft. Ondertussen popelen lessers om examen te doen en groeien de wachtlijsten. ,,We gaan de chaos tegemoet.”

Nick Veenstra (rechts) wacht al drie jaar op zijn rij-examen. Maar rijschoolhouder Johann de Haan moest de lesauto door corona aan de kant houden.

Nick Veenstra (rechts) wacht al drie jaar op zijn rij-examen. Maar rijschoolhouder Johann de Haan moest de lesauto door corona aan de kant houden. FOTO JILMER POSTMA

Er zullen niet veel aspirant-autorijders zijn voor wie de corona-uitbraak slechter uitpakte dan voor Nick Veenstra. Niet één, maar twee keer werd zijn praktijkexamen uitgesteld. En de nieuwste datum die nu in zijn agenda staat, 15 maart, hangt ook maar aan een zijden draadje.

,,De druk om te slagen wordt zo alleen maar groter”, verzucht de Drachtster. Op zijn zeventiende had hij zijn eerste praktijkles, maar nu is hij twintig en lijkt hij nog steeds mijlenver verwijderd van een rijbewijs. Op 16 maart 2020, bijna een jaar geleden, zou Nick een herexamen doen. Vanwege de corona-uitbraak schoof het CBR juist op die dag alle examens op de lange baan. Op 9 december kreeg hij opnieuw een afrij-datum: 15 januari. Een week na die blijde boodschap ging de lockdown in.

Rijschoolhouder Johann de Haan heeft met zijn leerling te doen. ,,Voor jongens zoals Nick is deze periode echt een crime. Hoe langer het duurt, hoe meer de spanning zich opbouwt.” Bij zijn rijschool Alert in Drachten is Nick zeker niet de enige die op het vinkentouw zit. ,,Ik heb een stuk of dertig kandidaten die vlak voor de lockdown toe waren aan hun eindexamen.”

Vloedgolf aan rijlessen

Maar op het moment dat de rijscholen wél open mogen, zullen zij hun rijvaardigheid eerst moeten opfrissen. ,,Ze hebben ruim twee maanden niet meer gereden. Dat wordt een uitdaging. Ik denk dat de meesten nog wel vijf tot tien extra lessen nodig hebben.”

En ondertussen stromen de aanmeldingen van nieuwe lessers binnen. ,,Reken maar dat elke rijschool al een dikke wachtlijst heeft. We gaan straks de chaos tegemoet”, stelt De Haan zakelijk vast.

Ook al loopt de wachttijd voor een praktijkexamen bij het CBR inmiddels op richting een half jaar, het schrikt aankomende autorijders niet af, merkt hij. Verkeerschool Tilstra, rijdend door heel Friesland, ziet hetzelfde. ,,De telefoon staat hier niet stil”, zegt manager Peter Smit. ,,Maar de vraag straks wordt eerst: hoe gaan we de grote hoos kandidaten op onze huidige lijst weer examenklaar krijgen?”

Bij Tilstra gaat het met gemak om tientallen mensen die weer bijgespijkerd moeten worden, boven op de nieuwe en lopende lessen. Smit: ,,Het zal een hoop kopzorgen geven. We hebben een flexibele schil van rij-instructeurs, die zullen we zeker aanspreken.”

Tekort aan rij-instructeurs

Voor De Haan in Drachten zit dat er niet in. ,,Ik ben al twee jaar op zoek naar opgeleide instructeurs, maar ze zijn niet te krijgen.” Hij kijkt uit naar het moment dat zijn verkeerschool weer los mag, maar vraagt zich wel af of hij de drukte de baas kan.

,,Kandidaten verwachten dat ik ze allemaal op de hoogte hou, en een seintje geef wanneer ze examen kunnen doen.” Of ze zullen hem vragen of ze in één week meerdere inhaallessen kunnen volgen, iets wat hij niet kan beloven. ,,Ik hoop dat ze een beetje coulant willen zijn.”

Het contrast met de huidige stilte bij de rijscholen zal groot zijn. Ook financieel. ,,Ik zelf rijd met eigen wagens, maar veel collega’s leasen hun auto. Die hebben momenteel een groter probleem.” Deze rijschoolhouders mogen hun leasekosten, die door blijven lopen, niet opgeven als vaste lasten. Daardoor komen ze minder snel in aanmerking voor steunmaatregelen van de overheid.

Bittere pil

De Haans pupil Nick merkte ook op een andere manier dat het CBR het druk heeft. Vanwege ADHD moest hij ,,maanden”, wachten tot zijn gezondheidsverklaring was behandeld. Nu mag hij opkomen voor het ‘BNOR’-examen - voorheen het staatsexamen.

,,Als 15 maart niet doorgaat, is dat echt een bittere pil. En niet alleen omdat mijn theorie-examen daarna misschien ook verloopt. Het duurt gewoon onwijs lang, en je wilt het zo graag. Autorijden is een stukje vrijheid.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
Instagram
menu