Warme dagen met hoge zonkracht verwacht, slecht nieuws voor hooikoortspatiënten

Het wordt warm deze zomer. Foto: ANP

Een goed vooruitzicht voor iedereen met een tuin, balkon of dakterras. Het wordt warm woensdag en donderdag. Maar daar kleven ook een paar nadelen aan.

Ondanks het lekkere weer is het devies nog steeds: blijf thuis. Premier Rutte en minister Hugo de Jonge haalden het dinsdag al aan: één paasweekend de teugels laten vieren kan zorgen voor een nieuwe piek coronabesmettingen, met alle gevolgen van dien.

Dat het woensdag zo warm wordt, is wel aan de vroege kant. De vroegste datum met een maximumtemperatuur van tenminste 25 graden is 29 maart 1968 toen het in Volkel 25,4 graden werd. Daarna volgen 2 april 2011 en 3 april 1926. Weerplaza verwacht dan ook dat er woensdag best eens een record kan worden gebroken.

Naast de hoge temperaturen trekken er woensdag ook sluierwolken over. Het wordt maximaal 19 graden op de Wadden tot 25 in Limburg. Er waait een zwakke zuidoostenwind, maar woensdagmiddag steekt langs de kust een koele zeewind op.

Ook donderdag schijnt de zon volop met in de middag vorming van enkele stapelwolken. Met een zwakke tot matige noordenwind stroomt in het noorden wel wat frissere lucht binnen zodat het daar 16 graden wordt. Het zuiden haalt ongeveer 23 graden. Vrijdag verandert er weinig. Het paasweekend zal twee gezichten krijgen. Eerst nog warm, later wordt het de gevoelstemperatuur flink kouder. Tijdens de overgang zijn er enkele buien op zondag mogelijk, eventueel met onweer.

Zonnebrand en hooikoorts

Wie woensdag of donderdag in de zon gaat zitten, doet er wel verstandig aan zich goed in te smeren. De zonkracht is namelijk hoog! In het zuiden geldt zelfs een zonkracht van 5, omdat er ook weinig stofdeeltjes in de lucht zitten. Een zonkracht van 5 houdt in dat je gemakkelijk verbrandt. De huid kleurt rood in 15 tot 25 minuten. In de rest van Nederland is er een zonkracht van 4, ook daarvoor geldt dat verbranden zo gebeurd is (binnen 25 tot 35 minuten).

Daarbij komt ook nog slecht nieuws voor hooikoortspatiënten. Er zitten namelijk flink wat pollen in de lucht. Dat kan niezen tot gevolg hebben, met argwanende omstanders tot gevolg die vrezen voor een coronabesmetting. Thuisblijven dus!

De pollen zijn het gevolg van de hogere temperaturen. Deze bevorderen de komende dagen de sterke fysiologische ontwikkeling van planten en dus ook van berken, meldt Pollennieuws.nl. Steeds meer berken bloeien daardoor en zorgen voor hogere concentraties aan pollen in de loop van woensdag, vooral in de tweede helft van de middag. ’s Nachts daalt de pollenconcentratie weer. Ook donderdag worden veel pollen verwacht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu