Warme troost op tafel uit de Gordel van Smaragd terwijl de hagel tegen de ramen klettert | binnen de deur

Het weer was bar en boos deze week, er striemde zelfs wat hagel op het kalende hoofd van Hermus. Geen van de resterende haren op dat hoofd dacht er ook maar een moment aan om op een terras te gaan zitten vernikkelen voor een hap buiten de deur – nog afgezien van het feit dat de meeste restaurants de deuren potdicht hielden. We zoeken naar warme troost.

Toko Semarang.

Toko Semarang.

Het wordt vandaag dus weer afhalen. Of nog beter: laten bezorgen: Hermus heeft zichzelf daartoe uitgenodigd bij Co die een brede keus aan bezorgmaaltijden binnen de stad Groningen heeft. „Hoef ik niks op te warmen en ook geen borden af te wassen.”

Het enige wat hij doet is een fles mooie wijn meenemen, een verrassende Gelber muskateller van de familie Mantler uit Oostenrijk, voor 11,95 euro aangeschaft bij wijnwinkel Cloinq aan de Westerhaven om de hoek bij Co. „Doet het goed bij Indonesisch”, voorspelt de eigenaresse.

Want we gaan voor de keuken van de Gordel van Smaragd, in dit geval geleverd door Toko Semarang aan het Gedempte Zuiderdiep. Door Co bestempeld als wellicht de beste toko van Stad. Met haar wortels in Indonesië heeft ze enig recht van spreken.

Koud bestellen kan ook

De bestelling behelst een rijsttafel voor twee (29,50 euro pp) plus nog een paar extraatjes. Er is tenslotte nog altijd de bewaar- en opwarmmogelijkheid, want Indonesisch eten heeft een langere doorlooptijd door het gebruik van stoofjes, marinades en boemboes . De uitdaging van zo’n rijsttafel thuis zit hem vooral in warmhouden van alle gerechten. Koud bestellen kan ook overigens ook bij de keuken van Toko Semarang, maar dan moet je aardig wat magnetronmanagement doen. Met meer dan twaalf bakjes is dat best een uitdaging.

Co heeft een ruime tafel gedekt, schenkt eens een biertje in – géén Bintang – of een glas wijn uit de twee mini-flesjes die bij de bestelling komen (3,50 euro per stuk). Dan begint het grote bakjesschuiven. „Eigenlijk hadden we zo’n lazy suzy moeten hebben, zo’n ronddraaiende presenteerschijf”, oppert Hermus.

Nu moeten we de hele tijd over tafel reiken naar weer wat lekkers. Zoals naar de soto ajam , kippensoep. Die is een tikje zoet met een mooi scherp randje van gember, met slechts beperkte sliertjes kip maar een krachtige smaak van kippenbouillon. Uit het bakje emping , de gepofte, geplette, gedroogde en kort gefrituurde zaden van de melindjoeboom, vissen we een smakelijke snack. „Helaas niet vandaag gebakken, daar zijn ze net iets te slof voor.”


Er is geen opbouw in de maaltijd, dus we pakken maar wat we voorhanden krijgen. Van de d aging blado met peteh-bonen noteren we dat het een ‘lekker pittig gerecht met stevig rundvlees’ is. Fijn dat de rijsttafel ook een visgerecht bevat: de ikan bumbu Bali bevat lekker sappige makreel. Ander spul uit de zee treffen we in de sambal goreng udang . „Dat noemt mijn moeder altijd peteh , naar de overheerlijke petehbonen die in dit pittige garnalengerecht zijn verwerkt.”

Een geheim recept

Bij de sambal goreng buncis loven we de beetgaarheid van de buncis , de boontjes, terwijl de sambal goreng tempeh kering (zoetpittige gebakken reepjes tempeh) nog eens benadrukt waarom de sambal van de toko zo geliefd is. Het is een geheim recept, maar hij bevat in elk geval gedroogde piri-peper, sambal oelek en wat tamarinde. Die tempeh kering past overigens perfect bij de gado gado , de groenten die nog een lekker bite hebben.

Nog zo’n kaskraker, de satésaus van Semarang: die bevat veel ketjap manis, is zoet, een beetje pittig en vooral vloeibaar. Een perfecte begeleider voor de saté ajam , de kipsaté die een mooie grillsmaak mee heeft gekregen. Nog meer kip komt er bij het ‘kipgerecht van de maand’, ajam boemboe desa . Lekker sappige kip met een geurige, lichtzoet boemboe en met plattelandskruiden, van de desa dus.

We zijn er nog niet, slikt Hermus terwijl hij zich manmoedig een weg vorkt en lepelt door bakjes met tahoe tempeh ketjap , sambal goreng telor (eieren in een hete saus), de sajoer lodeh (gestoofde groenten). De all time-favorite van Co ontbreekt niet: de rendang blijkt fantastisch mals rundvlees met sterke smaakmakers die we vleien naast de lontong , de blokjes koude kleefrijst. Om de zaak af te maken heeft Co nog wat extra spekkoek besteld. „Lekker hoor, maar zoals iedereen van Indische afkomst zegt: die van mijn moeder is het lekkerst.” Dat zal.

Toko Semarang, Gedempte Zuiderdiep 150, Groningen, tel. 0503129933, www.tokosemarang.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu