Wat blijft er over van de internationale allure van New York? Komen de toeristen na corona ooit weer terug in de Big Apple?

Een van de zwaarst getroffen steden ter wereld kijkt weer naar de toekomst nu de coronapiek voorbij is. Wat is er nog over van de internationale aantrekkingskracht van New York?

Moeder Kasi Addison rent achter haar 2-jarig zoontje Micah Addison aan op een speelplek in Brooklyn Bridge Park.

Moeder Kasi Addison rent achter haar 2-jarig zoontje Micah Addison aan op een speelplek in Brooklyn Bridge Park. Foto: AP

Zijn laatste job was op 13 maart. Jeremy Wilcox (40) weet het nog precies. Hij is gids in New York, en leidde die vrijdag zijn laatste groep toeristen rond. ,,Normaal doe ik in deze tijd van het jaar op een middag minimaal één of twee tours. De lente is de drukste periode. Nu heb ik niets dan vrije tijd. De pandemie had voor de toeristenindustrie niet op een slechter moment kunnen komen.’’

Het is deprimerend, zegt hij, om de stad die vorig jaar nog 66 miljoen verwachtingsvolle bezoekers trok zo leeg te zien. Inwoners beginnen het normale leven langzaam op te pakken. Wasserettes gaan weer open en cafés zetten weer afhaalkoffie. Maar New York begint zich ook af te vragen of de gasten wel terug gaan komen. Ze zijn hard nodig, in een stad waar de toeristische sector jaarlijks 70 miljard dollar aan inkomsten genereert.

Wat wat er over van de allure van de Big Apple?

De meeste Europeanen en Chinezen kunnen vanwege reisbeperkingen de grens niet over. En zelfs veel New Yorkers zijn vertrokken, uit angst voor het virus dat zeker 15.000 slachtoffers maakte in hun stad. Zo’n 5 procent van de inwoners – zo’n 420.000 vooral welvarende mensen – ontvluchtte New York tussen 1 maart en 1 mei, schatte de New York Times op basis van smartphonedata.

Wat blijft over van de allure van de Big Apple? De beelden van geïmproviseerde mortuaria zijn de wereld over gegaan. De theaters aan Broadway blijven in ieder geval tot in september dicht. Het Metropolitan museum organiseert de rest van het jaar geen evenementen meer. Wanneer de Yankees weer met publiek mogen honkballen weet niemand. De kantoren in het Empire State Building zijn leeg, en blijven misschien wel leeg, de eerste bedrijven hebben aangekondigd dat thuiswerken eigenlijk prima bevalt.

New York is stervende

De skyline oogt flets, zonder het gezoem van verkeer dat er normaal omheen hangt. Er staan rijen voor voedselbanken. En zelfs de metro rijdt niet langer 24 uur per dag, in de stad die nooit zou slapen. In metrowagons kwam de hele stad samen, maar nu vervoeren ze alleen mensen met vitale beroepen en daklozen. Wie kan, vermijdt de tot voor kort volgepakte metro’s die tot voor kort 24 uur per dag de slagaderen van de stad vormden, maar nu voor onbepaalde tijd ’s nachts stilliggen voor schoonmaak. Als er al een nachtleven was, zou het slecht bereikbaar zijn.

‘De Big Apple is stervende’, schreef columnist David Marcus in een boos stuk in de New York Post waarin hij oproept de semi-lockdown per direct op te heffen. ‘Als New York mensen niet kan overhalen weer massaal het openbaar vervoer te nemen, is Manhattan zoals we het kennen dood, zo simpel is het’, schreef City Journal , een magazine over stedelijke kwesties.

Het is niet de eerste keer dat New York leegloopt, zegt Steven Cohen, professor aan Columbia University en expert in stedelijke planning. In de jaren 70 en ging de stad haast ten onder aan criminaliteit. Toen kwam de terreuraanslag op 11 september 2001, deed een bankencrisis in 2008 Wall Street op zijn grondvesten schudden, en zette orkaan Sandy in 2012 de stad onder water.

New York is al vaker afgeschreven

,,New York is al vaak afgeschreven, maar komt altijd terug”, zegt Cohen. ,,Deze crisis is ongekend, maar we hebben veel crises doorstaan, en die waren op dat moment ook ongekend. Niemand had ooit vliegtuigen in wolkenkrabbers gevlogen, en daarna kwamen we er ook weer bovenop.”

Als één stad er goed in is zich opnieuw uit te vinden, is dat het extreem diverse, altijd ambitieuze New York wel, zeggen ze hier. Jeremy Wilcox heeft al een alternatief bedacht. Ongeveer de helft van de gasten die hij normaal gesproken rondleidt komt uit het buitenland. Die markt is voorlopig verloren, vreest hij. Dus zodra het weer mag is hij van plan tours in eigen stad te organiseren voor New Yorkers. ,,De meesten doen zoiets nooit. Maar nu is het een mooie manier om iets buitenshuis te kunnen doen en van de stad te genieten nu ze leeg is.”

Burgemeester Bill de Blasio overweegt onder meer in Europese stijl terrassen op straten en pleinen toe te staan, om de horecasector tegemoet te komen. Hij zal creatief moeten zijn, nu ook de belastinginkomsten van de stad flink dalen. De Blasio waarschuwde al dat het stadhuis tot wel 10 miljard tekort kan komen.

Coalitie voor herstel

Dat kan betekenen dat flink bezuinigd moet worden op voorzieningen als scholen, bibliotheken, politie en zorg. ,,We zullen niet in staat zijn basale voorzieningen te bieden en een normale samenleving te hebben als we geen hulp van de federale overheid krijgen”, zei De Blasio tegen CNN.

Om de stad weer op de been te krijgen zijn horecaondernemers en artiesten een ‘coalitie voor herstel’ begonnen, met aan het roer onder meer musicalster Lin-Manuel Miranda. Miranda is hoopvol. In een persbericht: ,,Na deze pauze zijn we klaar om de wereld weer met open armen te verwelkomen, zodat mensen keer op keer verliefd kunnen worden op New York.”

New York

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu