Coronamaatregelen versoepelen of niet? Dit is het Outbreak Management Team waar premier Rutte blind op vaart

Diederik Gommers (links) en Jaap van Dissel in de Tweede Kamer na afloop van een briefing over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Foto: ANP/Sem van der Wal

In de coronacrisis horen we bijna dagelijks over het Outbreak Management Team, een groep specialisten die het kabinet van adviezen voorziet. Zij denkt na over een mogelijke versoepeling van de coronamaatregelen. Wat is dit voor organisatie, wat doet het en wie zitten er in? Vijf vragen en antwoorden.

Hebben we voordat de coronacrisis begon al eens gehoord over het Outbreak Management Team, afgekort OMT?

Dat hebben we, al zal niet iedereen dat (nog) weten. Het team was bijvoorbeeld actief in de periode van de vogelpest in 2003 en tijdens de Mexicaanse griep in 2009.

Voor COVID-19 kwam het team voor het eerst bijeen op vrijdag 24 januari, een dag na een bijeenkomst van de Emergency Committee van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Kort en krachtig: wat is het OMT?

Het is een groep van experts die onder leiding staat van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het OMT wordt bijeen geroepen door het RIVM bij de uitbraak van een nieuwe of zeldzame ziekte, zoals het nieuwe coronavirus.

Wie zitten er in het team?

Het OMT bestaat uit vaste leden en deskundigen op oproepbasis, op het gebied van infectieziekten en gezondheidszorg. De specialisten gaan in gesprek op basis van actuele informatie en kennis uit de wetenschap.

Tijdens de coronacrisis zijn deskundigen aangeschoven op het gebied van intensive care, de GGD en verschillende centra van het RIVM. In het team zitten ook een internist-infectioloog, een viroloog en artsenmicrobioloog.

Niet alle leden treden naar buiten. In de media zien we een aantal leden vaak terug.

Namens het RIVM zijn dat:

  • Jaap van Dissel, voorzitter RIVM
  • Aura Timen, secretaris RIVM

Externe deskundigen zijn:

  • Ann Vossen (viroloog Leids Universitair Medisch Centrum),
  • Annelies Verbon (hoogleraar infectieziekten aan de Erasmus Universiteit)
  • Diederik Gommers (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care).
ROOT { "typename": "HTMLLink", "type": "a", "href": "https://nl.wikipedia.org/wiki/Outbreak_Management_Team#cite_note-6", "children": [] }

Wat doet het OMT?

,,Doel van dit OMT is advies te geven over aanvullende maatregelen voor heel Nederland gericht op het in stand houden van goede zorg voor ernstig zieken en mensen uit de voor coronavirusinfecties kwetsbare groepen", stelt het RIVM.

De overleggen zijn vertrouwelijk. Na iedere bijeenkomst stelt het RIVM een advies op voor het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport. Die adviezen worden besproken door de ministers. Het kabinet bepaalt wat er met de adviezen gebeurt en of de adviezen worden omgezet in maatregelen.

En die maatregelen...?

Daarmee hebben we allemaal, elke dag, mee te maken: geen handen schudden, 1,5 meter afstand van elkaar houden, zoveel mogelijk binnen blijven.

Nieuws

Meest gelezen

menu